Puan vermedi·415 syf.··Beğendi
· İkinci Dünya Savaşı arifesinde, Doğu ile Batı kültürü arasında sıkışmış birtakım karakter ve olaylar.. başta İhsan; kitabın birinci kısmıdır ve aydınlanmış bir doğuludur, inançlı ve dindardır. Başkarakter Mümtaz'ın kişiliğinin oluşmasında büyük pay sahibidir.
İkinci kısımda bir aşk: Nuran.
İnsan sevdiğini dolu dolu övmek için bir kitap yazmış olsa bu kitabın ikinci kısmı bunun örneği olurdu. Nuran, Fahir'den boşanmış, Fatma adında bir kızı olan ve Mümtaz'ın vurulduğu, onu tamamlayan parçadır adeta.
Üçüncü kısımda yazarımız gelenekçi edebiyatın da içinde yerleşik olan "rakip" meselesinden bahsi geçirmiş: Suat.
Nuran'ın aşığı ama bir o kadar da ruhsal bunalımlarda dolanan alafrangaya yakın bir rol üstlenmiş. Üçüncü kısımda Suat'la bir münakaşa yapılıyor ki kitabın halim selim seyri bir anda değişiyor ve seyirci toplamak için reytinglere oynayan bir dizi gibi esfane bir şekilde perde kapatıyor.
Dördüncü kısımda ise Mümtaz'ın hayatının ruhsal olarak tepetaklak oluşu ve kapanış.
Kitapta yer yer Doğu, Batı ve genel dünya politika ve kültürlerine dair münakaşa ve fikirler de mevcut.
Yazarın etkilendiği sembolizm akımının yoğun anlatım ve betimlemeleri insanı kendi iç dünyasına yönlendirip kitaptan koparıcı iç ses yükselmelerine götürebilir. Ayık okuyun.