2022 24. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2022 20:12
Yok kitabı beğenmedim ben. Dünya Edebiyat klasikleri arasında en üst sıralarda bir sıralaması olabilir ama benim ilgimi hiç çekmedi. Oysa ki yazarın Hayvan Çiftliği kitabını ne kadar büyük bir beğeni ve keyifle okuyup bitirmiştim. Distopik kitapları sevmiyorum evet ama bu fazla hem de aşırı fazla hayal gücüne sahip bir distopik kitaptı. Kitapta 1984 yılında normal bir dünya var ancak yönetim şekli kurallarla dolu , kontrol ve yakın takiplerle dolu bir dünya. Duygulara asla yer yok, sevmek , bağlanmak, öyle ki kendi çocuğun bile yönetim şekline en ufak bir serzenişini bile ispiyonlayıp fiziksel ölüme varan cezalar almana neden olabiliyor. Her yerde teleekran adı verile kamera ve ekranlar var, yayınlarını , duyurularını ve insanları dinleyip izlemeyi bu teleekranlardan yapıyorlar. Her ne kadar bu derece abartı olmasa da günümüzde de benzer durumları yaşamıyor değiliz doğrusu. İnsanların anlık yüz mimikleri bile ceza almalarına neden olabilen bu dünyada her yaşanmış olayı , bildiriyi geriye dönük silip sonra işlerine geldiği ve ya geleceği gibi değiştiren merkezler var. Bu merkezlerden birinde Winston Simit de çalışıyor, içten içe isyanda ama belli etmemeye çalışıyor , ta ki bir gün bir kadını sevene kadar... Kurallarla dolu, çok fazla olay veya diyaloğu olmayan bir kitap, bana hitap etmedi ne diyebilirim ki ?
1984George Orwell · Yakamoz Yayınları · 2021200,1bin okunma