Her Zaman “Benim Bedenim Benim Kararım” Diyebilir misin?
2022 8. kitabı
Hayat serüvenimiz içinde bütün yaşamımızı değiştirme potansiyeli olan önemli bir seçim yapmamızı gerektiren bazı anlar vardır. Aslında paralel evrenler teorisinde bu durum bütün seçimlerimiz için geçerlidir. Sözgelimi kahvaltıda içme fırsatımız olan çay veya meyve suyu arasında yapacağımız seçim yepyeni bir evrenin varolmasına neden olarak geri kalan ömrümüzü o yepyeni evrende geçirmeye başlamamızı sağlayacaktır. Ancak bu anları hatırlamayız. Sadece yaptığımız büyük seçimleri hatırlar memnun olup olmadığımıza göre farklı değerlendiririz. “Keşke babamı dinleseydim, İyi ki o hisseyi almışım, Annem öldükten sonra her şey kötüye gitti, Onun değerini anlayamamışım...” gibi cümleler o anlara yönelik düşüncelerimizi açığa vurur. Peki bu tarz anların kişileri tek tek değil de Kelebek Etkisi teorisindeki gibi neredeyse insanlığın tamamını etkilediği olmuş mudur? İşte Zweig’ın eserinde cevap verdiği soru bu. Zweig; Fatih’in İstanbul’u fethi, Waterloo Savaşı, Lenin’in Rusya’ya dönüşü ve Wilson’un yeni dünya düzeni hayali gibi tarihteki büyük olaylara etki eden kimi küçük seçimleri irdeliyor. Bazen bir insan yaptığı seçimle sadece kendi hayatını değil tüm insanlığın hayatını değiştirebilir.
İnsanlığın Yıldızının Parladığı AnlarStefan Zweig · Zeplin Kitaplar · 20176,8bin okunma