Beyaz felaket
2022 2. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2022 22:20
Okumaya alışmış olduğumuz kitaplardan biraz farklı. Gerek noktalama işaretlerinin kullanımı gerekse yazarın kişi, yer isimlerini kullanmaması başta biraz değişik gelebilir. Kitapta hiç kimsenin ve hiçbir yerin bir adı yok. Kişiler, sıfatlarla adlandırılıyor. (Doktorun karısı, şaşı çocuk, ilk kör, ilk körün karısı vb.) Bence bu adlandırmalar o dünyayı kafamızın içinde daha net tasarlamamıza yardımcı oluyor. Bir salgın konu alınmış ama benzeri görülmemiş, akla mantığa sığmayan bir salgın. Körlük salgını. Diğer adıyla beyaz felaket. Beyaz felaket olarak adlandırmasının sebebi ise herkesin bildiği karanlık körlüğün aksine yaşanılan salgının beyaz bir körlük olması. Kör olan insanlar, simsiyah bir dünya yerine bembeyaz bir dünya ile karşılaşıyorlar. Üstü kapalı bir şekilde anlatacak olursam; sıradan bir gün, sıradan bir arabada aniden kör olan sıradan bir adam ile hikayemiz ve salgınımız başlıyor. Çok farklı hayatlara sahip olan ve muhtemelen bu salgın olmasa birbirlerinin farkına bile varmayacak olan bir grup insan, körlük salgını ile bir araya geliyor. Salgının başlaması, karantina süreci ve karantinadan sonra tek kişi hariç herkesin kör olduğu bir dünya ile tanışmaları, hayatta kalmak için yaptıkları ve yaşadıklarına José Saramago’nun anlatımı ile tanık oluyoruz. Kitap bütün düzenin nasıl yerle bir olduğunu, aslında değerli saydığımız ne varsa nasıl değersizleştiğini, hükümet, dış görünüş, para, ekonomi, siyaset, güç, meslek, okumak, yazmak, ev, araba… İnsanın aklına gelen, yaşamımızı oluşturan her maddenin birden hiçbir öneminin kalmadığını, hangi konumda ve durumda olursa olsun insanların gerçekten nankör ve kötü olduğunu açıkça gözler önüne seriyor. Yaşanan en aksi durumlarda dahi dünyanın içine s*çmakta üstümüze yok. Kitap ilk sayfalarından itibaren sizi bir güzel içerisine alıyor. Bütün bu olayları yaşıyormuş gibi hissettiriyor. Sürekli empati kurmanızı sağlıyor. Açıkçası okuyan herkesin yer yer gözlerin kapatıp, aynı şeyi yaşasam şu an ne yapardım diye düşündüğüne inanıyorum. Hissedebileceğiniz bütün duyguları hissediyorsunuz. Okumak için çok da geç kalınmaması gereken bir eser. Şans vermenizi tüm içtenliğinle isterim. :)
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,9bin okunma