2022 15. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2022 00:00
Bu yoruma kitaptan eklemek istediğim o kadar çok alıntı var ki… Çünkü Dag Solstad, romanın kahramanını, seçtiği kelimeleri öyle ustalıkla bir araya getirerek çizmiş ki bir romanda böylesine bir adamın anlatılmasına alışık olmayan okuru bile yakalamayı başarıyor. Peki T. Singer nasıl bir adam? Eylemsiz, geçmişsiz, hatta geleceksiz yaşayan birisi o. Kendi seçimiyle tepkisiz olmayı, değmeyi ama dokunmamayı ve umursamamayı seçmiş birisi. Bunlar kendi seçimi olunca ister istemez akla Katip Bartleby karakterini getiriyor. Hani eylemsizliği düstur edinmiş, Herman Melville’in ünlü antikahramanı. Benzer yönleriyle T. Singer de bir antikahraman ama yazarın seçtiği kelimeler yoluyla yarattığı atmosferde, bütün boşa gitmişlik duygusuna rağmen içinizde bir yerlere dokunan bir taraf da var. Norveç edebiyatının yaşayan en usta kalemi kabul edilen Dag Solstad’i Jaguar Kitap’ın şahane kapak tasarımı ve arka kapak yazısıyla (ki o da bir tasarım bence), Deniz Canefe’nin ana dil tadındaki çevirisiyle okuyun derim. İskandinav edebiyatının mesafeli anlatımı belki benim kadar hoşunuza gitmeyebilir ama bu kitaba yazarının maharetli kaleminin hatırına bir şans verin mutlaka. Bazen ne olduğundan çok nasıl yazıldığı daha önemlidir.
T. SingerDag Solstad · Jaguar Kitap · 2021397 okunma