T. Singer

Deniz Canefe
10 Mart 2021
Jaguar Kitap

2021 30. kitabı
Hepimiz geçmişte yaptığımız ya da söylediğimiz bir şeyler aklımıza geldiğinde “Keşke böyle yapsaydım.” “Bunu nasıl söylemiş olabilirim ben?” diyerek kendimize kızdığımız zamanlar yaşarız. Hatta bazen olay esnasında aklımıza gelmeyen şeyler olay bittikten sonra gelir ve bunu nasıl söyledim diye yaftalanırız. Tam olarak kitabımız bunun üzerine kurulu diyebilirim. Singer, 30-50 yaş arası yaşamının varoluşunu sorgulamaya başlayan ve geçmişte yaptığı iki hatayı hatırlayan bir kütüphaneci. Oldukça içine kapalı, pasif bir karaktere sahip. Biraz fazlasıyla ruhsuz, okurken sıkılmanız mümkün ama karakter yüzünden. Aslında bu kişilikteki bireyler toplumda içimizde çok fazla var biz farkında değiliz. Hepimizin içinde bir Oblomov olduğu gibi, hepimizin içinde yatan bir Singer var. Yazar biraz da onların sesi olmuş bu kitapla. Kendisi görünmez olmaya, tutumlu olmaya, sosyalleşmemeye kendisini tamamen kapatmış. Aslında yaşamamaya yemin etmiş gibi. Bana biraz ilginç geldi eser, kapağına vurulduğum için temin etmiştim ama yine de sevdim. Bir Oblomov kadar olmasa da Singer’de benim unutamayacağım karakterler arasında.
SIRADANLIĞI KABUL ETMEK BİR ERDEMDİR
2021 52. kitabı
“T. Singer”in, müreffeh Kuzey ülkeleri iklimini hissettiren, sıkıcı bir kitap olduğunu düşünmek gayet doğal. Başkahramanlarının sıradışılıklarına tanık olduğumuz eserlere o kadar alışığız ki, adeta silik diyebileceğimiz bir sıradanlık içinde yaşayan T. Singer’i yadırgayabiliriz. Bizleri de içine alan milyarlarca insan ondan farklı bir hayata sahip olmasa da… Sıradanlığı kabul etmek önemli bir erdemdir. İnsanı alçakgönüllü, samimi, ağırbaşlı ve mantıklı hâle getirir. Ne yazık ki bunu gerçekten kabul etmek hiç kolay değildir. “Bir amaç” uğruna yaratıldığını sanan, “büyük işler” başaracağına inancı tam olan, “tarihî bir görevi” yüklendiği vehmine kapılan; fakat aslında acısını dindirip küçüklüğünü örtmeye çalışan bunca insanın arasında sıradanlığa içten içe rıza göstermek ise büsbütün zordur. Hele ki gençlikte... Kitaba ismini veren T. Singer, işte bunu başarmış bir insan. Hayatında beklenmedik bir olay meydana gelmesin diye gizli bir perdenin ardında yaşıyor. Toplumun, kimin koyduğu belli olmayan sınırlarını aşmıyor. Durgun bir su gibi, hiç kımıldamıyor. Böylelikle ne utanç ne kızgınlık ne mutluluk, hiçbir taşkın duyguyu barındırmıyor. Hayır, psikolojik bir sorunu yok. Yalnızlığını artırsa da, o, tüm bunlardan zevk duyuyor. Neden olmasın? Üstelik yine dikkat çekmemek için, herkesten farklı olarak, sıradan görünmeye değil, tam tersi biri gibi görünmeye çalışıyor. Sıradanlığı, sıradanlık için, sıradan şekilde anlatan bir kitap. Meraklısına...
İnceleme
2023 29. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2023 02:07
Otuzundan sonra kütüphaneci olmak isteyen bay T. Singer'in kütüphanecilik mesleğinin ve evlilik hayatının serüven denemeyecek kadar sakin ve kendi halinde anlatıldığı kitap. Yazarın anlatım tarzından dolayı başlarda kitaba odaklanmak zor. Dag Solstad'ın diğer kitaplarını okur muyum, sanmam. Okunmazsa bir şey kaybedilmez.
2022 15. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2022 00:00
Bu yoruma kitaptan eklemek istediğim o kadar çok alıntı var ki… Çünkü Dag Solstad, romanın kahramanını, seçtiği kelimeleri öyle ustalıkla bir araya getirerek çizmiş ki bir romanda böylesine bir adamın anlatılmasına alışık olmayan okuru bile yakalamayı başarıyor. Peki T. Singer nasıl bir adam? Eylemsiz, geçmişsiz, hatta geleceksiz yaşayan birisi o. Kendi seçimiyle tepkisiz olmayı, değmeyi ama dokunmamayı ve umursamamayı seçmiş birisi. Bunlar kendi seçimi olunca ister istemez akla Katip Bartleby karakterini getiriyor. Hani eylemsizliği düstur edinmiş, Herman Melville’in ünlü antikahramanı. Benzer yönleriyle T. Singer de bir antikahraman ama yazarın seçtiği kelimeler yoluyla yarattığı atmosferde, bütün boşa gitmişlik duygusuna rağmen içinizde bir yerlere dokunan bir taraf da var. Norveç edebiyatının yaşayan en usta kalemi kabul edilen Dag Solstad’i Jaguar Kitap’ın şahane kapak tasarımı ve arka kapak yazısıyla (ki o da bir tasarım bence), Deniz Canefe’nin ana dil tadındaki çevirisiyle okuyun derim. İskandinav edebiyatının mesafeli anlatımı belki benim kadar hoşunuza gitmeyebilir ama bu kitaba yazarının maharetli kaleminin hatırına bir şans verin mutlaka. Bazen ne olduğundan çok nasıl yazıldığı daha önemlidir.
2021 24. kitabı
Okunma: 17 Mart 2021 17:52
Bu ay okuduğum Norveçli ikinci yazar, Dag Solstad oldu. Mahcubiyet ve Haysiyet kitabıyla çok sevdiğim ve kitaplarının Türkçe'ye çevrilmesini sabırsızlıkla beklediğim yazarın dilimize çevrilen üçüncü kitabı "T. Singer"di. Umduğumu buldum mu, bulamadım mı hala bilmiyorum. Yazara toz kondurmamak adına biraz ondan yana davranıp, yine de bu kadar durağan, tek çizgi halinde süregiden bir anlatımı beğendiğimi söyleyeceğim. Garip bir temposu olan romanın başlarında belki sıkılabilirsiniz ama direnip okursanız pişman olmayacaksınız. Utanma duygusuyla başlayıp,  yazar olma isteğiyle devam eden, öğrencilik, çalışma hayatı derken, evlenen, hayatının kalan kısmını etkileyecek bu evlilikten sonra da Singer'in anti sosyal yaşam tarzı üzerine şekillenen eser, Dag Solstad'ın yazarlığının bir başka yönünü ortaya çıkarıyor. Mahcubiyet ve Haysiyet isimli ilk kitabı ya da Lise Öğretmeni Pedersen'i konu alan ikinci kitabından çok farklıydı bu kitap. Yine bu ay okuduğum Norveçli yazar Karl Ove Knausgaard, Kavgam serisinin ikinci kitabında Dag Solstad için uzun cümleler kuruyor. Sayfa 28'den yapacağım bir alıntıda şöyle diyor onun için: "Gökyüzü Solstad'ın kitaplarında alçaktadır ve kitapları, altmışlardaki yabancılaşma duygusundan, yetmişlerin başlarında vuku bulan politik girişimciliğin kutsanmasına ve sonra, tam da değişim rüzgarları esmeye başlamışken, sonundaki mesafeli duruşa kadar modern zamanların akımları hakkında müthiş bir farkındalık taşırlar." Bence T.Singer modern zamanların akımlarına kapılmış bir roman. Yanılıyor da olabilirim, bu konuda pek yetkin değilim çünkü. Böyle yazarak haddimi aşmayayım. Okuduğunuz hareketli, meraklı kitaplara bir ara verip, biraz soluklanmak isterseniz "T.Singer" bunun için uygun. Norveç'in doğasında var bir şey, insanları olumlu yönde
Roman
2021 33. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2021 00:37
Norveçli yazarın tek bir çizgide ve tek bir tempoyla yazıma başlattığı kitabın yazarlık serüveni kısmı okuyucuyu kitabı bir köşeye bırakmaya zorlayabilir. Ama sabredip biraz daha devam ettiğinizde, olaylara esrarengiz bir hal aldırma çabasına girdirilmesiyle  tekrardan kendisine çekecektir sizi. . . İnsanın zorunlu hallerinin aslında kişinin tercih edebilir durumlarından ibaret olduğunu kahramanın iç dünyasında konuştuğu hayali arkadaşıyla sohbetinden anlamak mümkün. "Bunu yapmak zorundayım.", "Doğru olan bu." ya da "Toplum bunu normal karşılar."dedikten sonra uygulamaya soktuğumuz her durum aslında bizim tercihimizdir. İçimizde bir şey bunu istiyordur ve yapmışızdır. Bay Singer da bu tercihini kaliteli bir şekilde sürdürmüş, hayatına bu tercihiyle şekil vermiştir. . . Ana karaktere büyük saygı duyduğumu söylemek isterim ama yardımcı karakterleri biraz daha tanıyabilmek isterdim. İsterdim istemesine de yazar da bunu kitabında ana karakterin bile yardımcı karakteri tanıyamadığını belirterek okuyucunun bu konu üzerinde çok durmamasını istemiş olacak herhalde. . . 📽Farklı bir teknik, ritmi çoğu zaman aynı notalarla oluşturulmuş bir melodi misali ilerleyen anlatım ile ne boğan ne coşturan, belli noktalarda kendinizi bir senfonin en can alıcı üst notasında hissettirip, korna seslerinin içine atıp kaçıveren bir konu ile yazılmış T. Singer . . . Ben de kalan... Üvey denilenle aranda o kelimeyle oluşmuş bir uçurum oluşuverir. Can demek kan demek değildir. Can dediğin o an canın olur aslında.  @ilkaycabiryorum .
2021 50. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2021 01:21
Çocukluk anısı sebebiyle derin bir utanç duyan, utandıkça toplumdan uzaklaşan ve uyum sağlamayı reddeden Singer yirmili yaşlarını kendinden bile sakladığı yazar olma hayaliyle geçiriyor. Herhangi bir kaygısı veya hedefi yok hatta belirsizlik hoşuna bile gidiyor. Ancak otuz bir yaşına geldiğinde sürüncemede bıraktığı eğitimine son verip kütüphanecilik eğitimi almaya karar veriyor. Hayatının bu döneminden elinde kalan pek bir şey yok ona yapışan 34 yıl dışında. Kimsenin dikkatini çekmeden yaşamayı planlayan, sıradan bir yaşam umut eden Singer kasabaya taşınıp yeni bir hayata başlayacağı için memnun. Kendi halinde yaşayabileceği için de mutlu olduğunu düşünüyor. Genelde ne hissettiğini bilmiyor ama mutsuz olduğunu düşünmek anlamsız olur. Singer kimi zaman hayatının aldığı biçime uyum sağlıyor. Zaman zaman varoluşunu sorguluyor. Yaşamı sürekli bir döngü halinde gibi. En ufak düşüşte baştan başlamak istiyor. Yazarın sıklıkla araya girip karakterlerle ve olaylarla ilgili yorumda bulunmasını çok sevdim. Anlatıcı tanrısal fakat Singer dışındaki karakterleri anlamak pek mümkün değil. Yazar bunu istemiyor ve açık açık söylüyor zira Singer zaten anlaşılması zor biri. Birçok noktada bana Mahcubiyet ve Haysiyet’i de anımsattı. Karakterlerin yaşamlarında benzer noktalar çok fazla fakat Singer çok daha güçlü ve gerçek bir karakter. Herkese hitap edecek bir metin olmayabilir ama okunması asla zor değil. Ben her yönüyle çok sevdim.
2022 93. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2022 00:00
T. Singer & Dag Solstad + Norveç edebiyatını sevdiğimi birkaç kezden fazla söylediğime eminim. Sıradan karakterleri, aynı dedirten kurguları yanında hayli özel bir anlatıma ve üsluba sahip Norveçli yazarlar. Ana karakter Singer sıradışılığı kapsama alanı dışında tutup alçak gönüllü ve yalın bir yaşamı gösteriyor bize. Taşkın bir ırmaktansa dingin bir göl suyu üzerindeki yaprak gibidir o. İçinde olan biteni toplumun koyduğu kurallarla harmanlamaktan kaçınıyor. Anti sosyal fakat amaçları ve umutları da yok değil. Çok da utangaç + #tsinger #dagsolstad #okudumbitti #kitap #kitapönerisi #kitaptansözler #kitaptavsiyeleri #kitaptavsiyesi #kitapönerileri #book #bookstagramturkey #booklover #books #bookstagram
·208 syf.·
2022 4. kitabı
Türkiye’de pek bilinmesede Norveç’te büyük ve saygın bir yazar olan Dag Solstad, bir anti-kahramanın portresi olan T. Singer ile karşımıza çıkıyor. T. Singer Norveçli Dag Solstad'ın bu romanındaki "kahramanın" adıdır. "T." ne demek? Okuyucu bunu asla bilmeyecek. Bu arada adamın kendisi adını biliyor mu? Şüphe etme hakkımız var, çünkü bu karakterin kendisiyle yakın bir ilişkisi yok gibi görünüyor. Şaşırtıcı, eğlenceli ve yürek kırıcı bir okuma sizleri bekliyor demek yanlış olmaz sanırım. - SPOİLER İÇERİR! - İlham bulamayan bir yazar olan Singer, 34 yaşında başarısız bir hayatın ardından, anonimlik içinde yaşamaktan başka bir hırsı olmayan bir kütüphaneci olarak yeni bir hayata başlamak için Oslo’dan ayrılır. Notodden onun için yeni bir başlangıç yapmak ve kaotik geçmişini ve içinde yaşayan utancı bırakmak için bir fırsattır. Orada, bu küçük taşra kasabasında, sonunda özgür ve gizli yaşayabilecektir. Ne yazık ki, Notodden'daki hayatı planlarına göre gitmez. Notodden’e giderken karşılaştığı Adam Eyde ile gerçekleştirdiği diyalogları okurken Notodden hakkında oldukça fazla bilgi edinebilme şansını yakalayabildiğimizi es geçmemek gerek. Özellikle trenle yapılan yolculuğa dair anlatımlar ilgi uyandırıyor. Oranın doğası ve atmosferi bir süreliğine bizi içine çekiyor. Bu kısımda ara sıra felsefi bir tartışmanın içinde kendimizi bulabiliyoruz. Diğer yandan 1987 yılından sonra Singer Adam Eyde ile bir daha hiç karşılaşmadı. Fakat ona bıraktığı armağan olan şans oyunlarında para kazanmak için geliştirdiği küçük sistem miras kaldı. Singer hayatının belli zamanlarında paraya ihtiyacı olduğunda son çare bu küçük sistemi kullanacaktır. Kimi zaman başarılı, kimi zaman başarısız olsa da… Tekrar hikayeye geri dönecek olursak, Singer Notedden’de bir seramikçi olan Merete Sæthre ile
T. Singer
2021 79. kitabı
Her şeyden öte zor bir kitap olduğunu söylemek istiyorum. Toplumsal yaşama uyum sağlayamamış, hayata uyum sağlamışcasına rol yapan, maskeler takan, kütüphaneci T. Singer'ın yaşamını anlatıyor kitap... Yaşamı derken de çok da bişey beklemeyin sıradan mı sıradan, modern insan T. Singer; utangaç, hayalleri olan ama gerçekleştiremeyen, Oslo'dan Notodden isimli bir kasabaya taşınan, evlenen, eşini kaybeden, tekrar Oslo'ya dönen, arkadaşları olan, üvey kızını yetiştirmeye çalışan sıradan bir insanın hikayesi...

Dag SolstadYazar · 6 kitap
Dag Solstad, Norveçli bir yazardır. Roman, kısa öykü ve oyun alanlarında eserleri bulunmaktadır. Norveç'in en büyük endüstriyel komplekslerinden birinin resmi tarihi ile Dünya Kupası gibi konular da dahil olmak üzere 30'a yakın kitap yazmıştır ve çalışmaları Türkçe dahil 20 dile çevrilmiştir. Eserleri Türkiye'de Yapı Kredi Yayınları ve Jaguar Kitap tarafından basılmaktadır. Solstad, Norveç Edebiyat Eleştirmenleri Ödülü'nü üç kez kazanırken Kuzey Avrupa Edebiyat Ödülü'nü de almıştır. Ödülleri arasında ayrıca Mads Wiel Nygaards Endowment (1969), İskandinav Kurulu Edebiyat Ödülü (1989), Brage Ödülü (2006) de yer almaktadır. İlk kitapları, Marksist-Leninist görüşe eğilimli siyasi vurguları nedeniyle tartışmalı kabul edilse de Solstad, kendi kuşağının Norveç'teki en iyi yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir ve farklı yazarların övgüsünü toplamaktadır. Minimalist ve soyut tarzıyla tanınan Solstad, 60 yıl boyunca aralıksız yazarak Norveç edebiyatında derin bir iz bırakmış, 14 Mart 2025 tarihinde hayatını kaybetmiştir.