ASIRLAR ÖNCESİNİN BAKIŞIYLA BUGÜNÜ YORUMLAYABİLME TAKTİKLERİ
2022 16. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2022 13:55
Savaş Sanatı asırlar öncesinden günümüze seslenen eserlerden biri. Nitekim alanında otorite kabul edilen birçok kişi de buna yönelik beyanlarda bulunmuşlardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, adı Savaş Sanatı ve konusu da askeri savaşlar olsa da hayatın her alanına uyarlanabilecek öğretilerle dolu bir eser olması. Aslında söylemek istediğim şey şu ki, hepimiz hemen her konuda kendine inanan ve bizi de inandıran kişilerin peşinden gitmiyor muyuz? Onu önder/lider diye kabul etmiyor muyuz? Türk milleti Kurtuluş Savaşı'nı verirken dahi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e inandığı için ölümüne savaşmadı mı cephelerde? İşte Sun Zi de eserinde bu durumu "Komutan askerlerini kendi oğulları gibi görürse onlar da ölüme komutanlarıyla atılacaktır." Şeklinde aktarmış. Modern çağın yönetim anlayışında da "şirketimizde tüm çalışanlarımızla bir aile gibiyiz" mottosunun benimsenmesi (her ne kadar popülist ve gerçek dışı olsa da) ve bu durumun şirket başarısına pozitif etki ettiğine inanılması da aslında Sun Zi'nin dikkat çektiği bu hususun bugünün diliyle formülize edilişidir. Beni çok etkileyen bir başka örnekten daha bahsedip incelemeyi bitireceğim. "En iyisi savaşmadan baş eğdirmektir." cümlesi, savaşın yarattığı yıkım ve yokluğu da göz önünde bulundurarak, en büyük başarının savaşmadan, insani veya maddi kayıp vermeden kazanılan başarı olduğunu vurgulamaktadır. Her fırsatta komutanların erdemli ve insancıl olması gerektiğini de öğütleyen Sun Zi, savaşın zorunda olmadıkça başvurulmaması gereken bir yöntem olduğunun da altını çiziyor bir yandan. 'Yurtta barış dünyada barış' diyen bir askeri dehanın izlediği yolun asırlar öncesinden anlatılmış bir yol olduğunu görmek, Lozan Barış Antlaşması'nı anımsayıp, anlaşmayı bu bağlamda değerlendirmek oldukça etkileyici doğrusu. Bu gibi örnekleri çoğaltarak, tarihi ve gündelik farklı farklı olayları bu eserdeki öğretilerle yorumlayabileceğimizi net olarak söylemek mümkün. Bu bağlamda kesinlikle okunası bir kitap Savaş Sanatı. İş Bankası Yayınları'nın muhteşem çevirisi ve yalnızca 45 sayfa olması da cabası.
Siyaset&Toplum
Savaş SanatıSun Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202649,6bin okunma