Puan vermedi·408 syf.··Beğendi
···Okunma: 05 Mayıs 2022 00:00 Öncelikle Ma'nın yaşamın şifresini çözen ve bu yüzden artık hayatı mükemmel olan biri olarak karşımıza çıkmasından hoşlanmadım. Bana göre insan olmak hayatta her daim parıldamak, hiç üzülmemek, gerçekleşen her şeyi kabul edebilmek anlamına gelmez. Ma karakteri geçmişinde travmatik bir hadise yaşamış, bu olayın sonucunda yıllarca kendini dış dünyaya kapamış, sonrasında ise bir aydınlanma yaşayıp hayatını her şeyiyle rayına koymuş ve çevresindekileri de iyileştirmeye başlamış biri. Ama yaşadığı aydınlanmadan sonra hiçbir şey onu sarsmıyor, her zaman mantıklı ve hep kendinde.Bben herhangi bir insanın bu kadar güçlü olması gerektiğini düşünmüyorum.
İkinci bir konu ise Mira'nın çok hızlı bir aydınlanma yaşaması ve yaşadığı aydınlanmanın sonrasında hayatın onun önüne istediği her şeyi çıkartması oldu. Hayat mükemmel bir yer değildir, olması da beklenmemelidir bence. Herkesin aşk, kariyer hayatında başarı, güzel bir ev, mükemmel bir arkadaş çevresi ve bunların hepsine birden sahip olmasına ihtiyacı yoktur. Kitapta karakterler aydınlanma yaşadıkça bunların hepsine tek tek sahip oluyor. Okuyucu aynı tecrübeyi deneyimlemediğinde ki herkesin aydınlanıp mutlu olması sizce ne kadar gerçekçi bilmiyorum, daha şiddetli hayal kırıklıkları yaşanabilir.
Ama bu birkaç detaya rağmen kitaptan önemli kazanımlarımın da olduğuna inanıyorum. Anda kalabilmek kavramı beni en çok etkileyen yer oldu. Geçmişte ya da gelecekte takılı kalmamak, hayal aleminden çıkıp anın getirdiklerini hakkıyla yaşamak, üzerine düşünülmesi ve çalışılması gereken bir yer benim için.
Bedeni yaşam ile bilinç arasında bir araç olarak görmek ve bu araca doğru bakabilmek için neler yapılması gerektiği ile ilgili güzel bilgiler var kitapta. Ayrıca zihnin kurduğu düşüncelerin insanı ne kadar esir ettiğini, kendi benliğinden ne kadar uzaklaştırdığını, bu kaygı dolu ve gerçeğe dayanmayan düşüncelerden kendimizi nasıl kurtaracağımızı oldukça detaylı açıklıyor.
Bben kitabı okurken rahatsız olduğum kısımları bir kenara bıraktım. Piraye Erdoğan'a her söylediği ile katılmadım ama kitapta anlatılanların bana yeni bir bakış açısı kattığına inanıyorum. Bu sebeple farklı düşünce yapılarını öğrenmek isteyenler için makul bir kitap.