·248 syf.····Okunma: 05 Mayıs 2022 21:40 Bilim kurgunun üç büyük ustasından biri kabul edilen yazarın daha ortada yapay zeka yokken o konuda yazmış olduğu robot öykülerinden oluşan bilim kurgu klasiği. Yapay zeka o dönemde bilinmediği için Asimov pozitronikbeyin diye bir terim kullanmış. Bu terimi kullandığı yıllarda kendinin de yazdığı üzere pozitron yeni keşfedilmiş. Kendisi elektronik kelimesi yerine böyle bir terim kullandığını da son söz olarak belirtmiş. İlk yazdığı robot öyküsü kitabın ilk öyküsü olan 1939 yılında 19 yaşındayken yazmış olduğu öyküyle başlıyor.
Bu kitabında ise aslında robot öykülerinden derleme olarak geçse de konu itibariyle bağlantılı gittiği için çok güzel bir okuma zevki veriyor.
Kitapta bir gazetecinin emekliliği gelmiş ve robot yapan şirketin kurulduğundan beri orada çalışan yazarın deyimiyle Robopsikolog olan Susan Calvin’e röportaj yapmak için ulaşmasıyla başlıyor. İlk başladığı günlerden bu yana kronolojik sırayla yapılmış robotlar ve onlar hakkındaki farklı hikayeleriyle kendi deneyimleri ve arkadaşlarının yaşadığına şahit olduğu hikayeleri anlatıyor.
Keyifli, düşündüren ve insana okuma zevki veren bir kitap. Çok beğendiğimi belirtmek istiyorum. Bilim kurgu okumayı seven birisi için mutlaka okunması gereken bir yazar olduğunu düşünüyorum.