Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna
2022 23. kitabı
Normalde okuma planımda sadece Kuyucaklı Yusuf'u okumak olduğu halde Sabahattin Ali'nin bütün hikaye ve romanlarını yeniden okumaya karar verdim. Kürk Mantolu Madonna'yı da bu sebeple okudum. Öncelikle şunu belirteyim Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf'u yazarken kendisinin bir dönem yaşadığı Balıkesir-Edremit-Havran bölgesinin uzun uzun betimlemelerine yer vermiş, konuyu bu civarda çevirmişti. Kürk Mantolu Madonna'da ise 24 yaşında Almanya'da bir dönem yaşamış Raif'in hikayesini okurken Sabahattin Ali'nin 21 yaşında Almanya'ya gidip bir müddet kaldığını belirtmek isterim. Yani Sabahattin Ali'nin bu iki kitabını yazarken kendi hayatından yola çıkarak kurgulamış olması muhtemel. Başka bir noktaya değinmek gerekirse Kürk Mantolu Madonna'da birkaç mantık hatası olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki: Başta yazar Raif Efendi'nin defterini okuyacak bir karakter üzerinden meseleyi vermek istiyor fakat Raif Efendi'nin iç dünyasını da defteri okuyacak kişinin gözlemleri kadar yer verirken ara ara hakim bakış açısıyla Raif Efendi'yi ele alıp betimliyor. Daha sonra bunu düzelttiği için olay akışına kapılıyor insan. Yine Raif Efendi'nin, Almanya'dan döndükten yaklaşık on sene sonra yaşadıklarını yazmaya karar vermiş olduğu halde yaşadıklarını betimlerken "hatırlanması imkansıza yakın" derecede detaylı betimlemeler görülüyor. Sonlara doğru ise Raif Efendi'nin aradan on yıl geçtikten sonra büyük bir hayal kırıklığı yaşadığı bir olay üzerine yaşadıklarını yazma kararı aldığı bu "hazin" olayı anlatırken bir aralık şu rahatlıkta yazdığını görüyoruz: " Fakat şimdi bunu bırakalım ve her şeyi sırasıyla yazalım." s.147 Yaşadığı olayların etkisiyle kendisini toplumdan dışlanmış bir kişiliğe bürümüş olan Raif Efendi mi yazıyor bunları yoksa yazar arada durup konuya mı dahil oluyor? Bunların dışında bu kitaba "dandik bir Yeşilçam aşk filmi gibi" demek kesinlikle doğru değil. Sabahattin Ali, yaşının ve yaşadığı yılların çok ilerisinde yaşamış bir insan olarak Türk romanı için büyük önem taşıyor. Zaten bu kitabı değerli kılan Sabahattin Ali'nin kaleminden çıkmış olması. Yoksa Sabahattin Ali, ününü bu kitaba borçlu değil. Sabahattin Ali'yi Türk romanın coğrafya olarak Anadolu'ya kayan ve konu olarak Doğu - Batı çatışmasından sıyrılıp başkaldırı eserlerinin başlangıcı için öncü kılan, bozuk sisteme ve sınıf çatışmalarına karşı bir başkaldırı niteliği taşıyan eseri Kuyucaklı Yusuf'tur. Bir sözün kim tarafından söylendiği sözün kabul değerini ve güzelliğini değiştiriyor demek ki. Okuyun.
Sabahattin Ali
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 2023376,8bin okunma