Kitaplarla Dolu Bir Yaşam
2022 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2022 00:00
Kitabın orijinal ismi La casa de papel. Ünlü İspanyol dizisiyle isim benzerliği dışında hiçbir ilişkisi olmamasına rağmen yayınevinin başarılı bir reklam stratejisiyle bu kadar popüler olan kitap, anlaşılmayacak bir şekilde çok satanlar listesindeki yerini korumuştu. Öyle ki benim elimdeki 14. baskı! Kitabı böylesine meşhur eden sebeplere yakından bakmak icap ediyor bu durumda. Arka kapağında, kitaplara, okumaya ve aşka dair bir kitapla karşı karşıya olduğumuz yazıyor. Kitaplar konusunda, evet, hakkını verelim. Ama okumak ve aşk bu novellanın ne kadarına dahil edilebilir? Okuma eylemi kitapta nadiren değinilen bir konu; aşk tema(sız)lığına hiç değinmeyeceğim bile. Kağıt Ev, içeriğinden ziyade bir meta haline getirilmiş kitap nesnesine yani bir kağıtlar bütününe odaklanıyor. Benim hiçbir zaman dahil olmadığım ve olmak istemeyeceğim bir çılgınlık bu, kitap biriktirme mevzusu. Kitabın estetik değeri veya umulan faydasının göz ardı edilerek kitaba sahip olma, başkasıyla paylaşmama ve çokluğuyla övünç duyma hali tutunacak başka meşguliyetin olmamasından kaynaklanıyor bana göre. Ben böyle kimselere Felatun Bey diyorum. Sahip olduğu kitapların sayısı bir kişinin entelektüel birikimini göstermez zira! Ben kitap eksenli bir mesleğin içinde olmama rağmen kitaplarla örülü bir dünya inşa etmedim kendime. Çünkü bir kitabı sadece kendimize saklarsak onun yayabileceği güzellikleri, oluşturabileceği anıları kısıtlamış oluruz. Oysaki bir kitabı başkasıyla paylaşmak, değiş-tokuş etmek dolayısıyla fikir alışverişi yapmak o kitabın pek çok hafızada yer edinmesine sebep olur. Güzeli de budur. Ben, Carlos Brauer'in aksine kitabımı kendime hapsetmek yerine kütüphaneye bağışlama yolunu seçiyorum!
Kitaplar
Kâğıt EvCarlos María Domínguez · Jaguar Kitap · 202015,3bin okunma