Gen Düzenleme Teknolojisi
2022 25. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2022 05:04
1973 yılında Watson-Crick ikilisinin DNA yapısını yayımlamasından tam 20 yıl sonra Cohen ve Boyer ikilisi bir dizi efsanevi deney üzerinde birlikte çalışmaya başladılar. Onların başarısı genetik materyali bir organizmadan diğerine aktarma yollarını geliştirmeleriydi.Bir bakteriden diğerine DNA transfer etmeyi başardılar.Daha sonra DNA'yı bir bakteriden, bir kurbağa hücresine aktardılar.Böylece genetik mühendisliği başlamış oldu.2012 yılına kadar bu teknoloji temelde aynı kaldı, ilerlemeyi engelleyen problemler vardı.Genetik mühendisliğinin bakteride yapılması kolaydır çünkü bakterilerin genomu küçüktür.Ancak memelilerde ise bu durum daha karışık bir hâl alır.Bakterilerde uygulanan teknikle birkaç gün içinde genetiği değiştirilmiş bakteriler elde edebilirsiniz ancak karmaşık bir genomda bunu yapmak son derece zor, maliyetli ve zaman alıcı  olurdu.İşte bu yüzden 2012 yılında tamamen yeni bir teknoloji geliştirildi.Gen transferine kıyasla oldukça kullanışlıydı.Ancak bu seferde gen düzenlemenin önüne etik sorunlar geçti.Mesela şu an piyasada doğal mutasyonlar sonucu ortaya çıkmış oldukça kaslı bir sürü sığır ve koyun eti satılabiliyor.Ama sığır ve koyunlar gen düzenleme ile yaratıldıysa bu hayvanlardan elde edilen etleri piyasada satamıyorsunuz.Bu tutarsızlıklara rağmen gen düzenleme teknolojisi yayılmaya devam ediyor ve edecek de.Umarım bunu tüm canlılığın yararına kullanabiliriz. Gen düzenleme teknolojisinin geleceğini merak ediyorsanız bu kitabı okuyabilirsiniz.
Bilim
Yaşamın Şifresini DeğiştirmekNessa Carey · Say Yayınları · 202136 okunma