Edebiyatımıza Düşen İlk Polisiye Damlacığı
2022 27. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2022 14:26
Esrar-ı Cinayat, edebiyatımızdaki ilk polisiye roman olarak geçiyor. Eseri okurken ne yazık ki ilk olmasından kaynaklanan bu acemiliği hissettim. Kitapta İstanbul’da yaşanan bir dizi cinayetler anlatılıyor. Cinayetlerin sebebi okura hiçbir ipucu ya da düşünme fırsatı vermeden birden açıklanmaya başlıyor. Nitekim açıklanan gerekçeler bana biraz Yeşilçam tadında geldiği için çok etkilendiğimi söyleyemeyeceğim. Polisiye okurken en sevdiğim olay konuyu günlük hayatımda düşünmek, kitaptaki ipuçlarını yakalayarak cinayetleri çözmek ya da tahmin etmeye çalışmaktır. Dolayısıyla bu kitapta o pek mümkün olmuyor. Çünkü anlatım sırasında yazar okuyucu ile diyalog halinde gibi konusuyor ama karakterlerin fikirleri, iç dünyaları hakkında okuyucuya bilgi vermiyor. Eserin diline gelecek olacak olursam; günümüz Türkçesi ile yeniden düzenlenmesine rağmen çoğu kelime günlük hayatımızda kullandığımız dilde yer almıyor. Bu ilk sayfalarda biraz insanı zorlasa da ilerledikçe bir problem teşkil etmiyor. Kitabı okuduğuma pişman değilim, ama eğer heyecanlı bir polisiye beklentisindeyseniz doğru bir kitap olmayabilir. İlk olduğu için okunmaya değer olduğu düşünüyorum. #polisiye
Polisiye
Esrâr-ı CinâyâtAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20253,065 okunma