2022 93. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2022 00:00
Sadece Alman edebiyatının değil, dünya edebiyatının da en önemli yazarlarından biri olan Thomas Mann 1875 yılında, Lübeck'te doğar. Varlıklı ailesi sayesinde iyi bir eğitim görür ancak babası ölünce üniversite eğitimini tamamlayamaz. Zengin bir burjuva ailesinin düşüşünü dile getirdiği destansı eseri Buddenbrook Ailesi(ilk eseri,1901), bir uygarlığın tümüyle çöküşünü yazdığı Büyülü Dağ, son savaştan yıkıntı halinde çıkan Almanya'yı anlattığı Doktor Faustus hepimiz için “unutulmazlar” listesindedir. Hitler iktidara gelince sürgüne gönderilen Mann, 1936'’da Alman vatandaşlığından çıkarılır. Çeşitli ülkelere sığınan yazar, çağımız dünyasının sorunlarına değinen büyük mitoslarla da #tóibín , Thomas Mann ve kendisi kadar ünlü ailesinin hayatını anlatmış kitabında. Ama ne anlatmak! Burjuva geleneklerine ve ahlakına karşı çıkan natüralist yazarın edebiyata bakışını, siyasi duruşunu,mültecilik yıllarındaki duygu dünyasını, tanık olduğu iki dünya savaşının üzerinde yarattığı etkileri,evliliği ve sıra dışı ailesini… Değişimin rüzgârlarıyla sallanan ama dik duruşunu hiçbir zaman bozmayan Mann’ın hayatı aynı zamanda XX. yüzyılın da geniş bir panoraması. Sihirbaz
SihirbazColm Toibin · Sia Kitap · 202246 okunma