·160 syf.····Okunma: 13 Mayıs 2022 00:00 Shakespeare, kasaba hayatında önemli bir tüccardır. 15 yaşında okuldan ayrılmıştır. 18 yaşında evlenmiştir. Stratford'da doğup orada ölmüştür. Mezarının yeri bilinmiyor. Yazdığı oyunların yarısı hayattayken diğer yarısı iş arkadaşları tarafından yayımlanmıştır. Hem düzyazı hem de şiir ustasıdır.
Shakespeare hakkında ilginç bilgiler buldum ve onları paylaşmak istiyorum:
— Shakespeare’in adının 80 farklı söyleniş ve yazılış çeşidi vardır. Tüm bu varyasyonları kaydedilmiştir. “Shaxberd ve Shappere” gibi birkaç garip varyasyonu da var.
— William Shakespeare‘in doğum tarihini kesin olarak kimse bilmiyor. Ancak Gregoryen Takvimi’nden önceki eski Julian Takvimi uyarınca 23 Nisan 1564 olarak kabul edilir. Shakespeare’in vaftiz edilmesinin 26 Nisan 1564’te gerçekleştiğini gösteren kayıtlar bulunduğu için bu tarih kabul edilmiştir.
— Shakespeare evlendiğinde sadece 18 yaşındaydı, ancak eşi Anne Hathaway 26 yaşındaydı.
— Shakespeare’in hayatının “kara dönemi” vardır. Bu süre 1585-1592 arasındadır. Shakespeare’in bu sırada tam olarak ne yaptığı tam olarak bilinmemektedir. Bu Londra’ya taşınmadan hemen önceki dönem. Yani, kariyerinin tam olarak nasıl başladığı bilinmiyor.
— 29 Haziran 1613’de New Globe, Shakespeare’in Henry VIII adlı oyununa ev sahipliği yapıyordu. Performans sırasında bir kanonun ateşlendiği zamandı. Bu ateşlemenin sonucu tüm tiyatro yandı.
— Shakespeare’in çalışmaları çeşitli kuş türlerine 600 referans verir. Eserlerinde bahsedilen kuşlardan biri, Batı Asya ve Avrupa’ya özgü bir kuş olan Starling’di.
— Shakespeare’in kelime dağarcığının 17.000 ila 29.000 kelime arasında olduğu tahmin edilmektedir.
— Shakespeare biseksüel olabilirdi. Bu bilgi, sonnetlerinden ve oyunlarından birkaçından elde edilen metinsel delillerden gelir.
Şimdi gelelim. Soneler adlı bu kitabın bazı kritik detaylarına.. Shakespeare tarafından beslenen soneler 20 Mayıs 1609’da bir quarto ciltte yayınlandı. Yayınlandı yayınlanmasına ama onları yayınlayan kişi Thomas Thorpe’du. Thorpe, Shakespeare’in izni olmadan bunları yayınladı.
Soneler kitabından okuduğumuz alıntılara veya genel hatlarıyla bu kitaba bakarsak gözümüzde aşk kitabı gibi canlanıyor. Genel olarak da kitapta aşk şiirleri olduğu sanılır fakat Shakespeare'nin bu soneleri aşktan uzaktır. Birçoğu homoerotik ve acı ya da kendine nefret gibi duygulardan oluşuyor.