2022 11. kitabı
Herkese merhaba. Cengiz Aytmatov tarafından yazılan Toprak Ana romanı yazarın en önemli romanlarından biri olarak kabul edilir ve yazar bu kitabıyla Lenin Ödülü' nü kazanmıştır. 2. Dünya Savaşı yıllarında geçen roman cephede olanların değil de geride kalanların hikâyesini anlatır. Eşlerini, oğullarını cepheye gönderen kadınların açlık ve yoklukla mücadelesi aynı zamanda cepheden sürekli gelen ölüm haberleri karşısında yaşadıkları acı kusursuz bir kurgu ile okuyucuya aktarılmış. Her şeye rağmen insanların yaşamak zorunda olmalarını ve tüm güçleriyle hayata tutunmalarını başkarakter Tolganay' ın toprak ana ile paylaştığı hikâyesi sayesinde öğreniyoruz. Savaşın ortaya çıkardığı yıkımı ve yazarın savaş karşıtlığını açık bir dil ve akıcı bir üslupla neredeyse her sayfada görmek mümkün. Tabi burada çevirmen Refik Özdek' in de başarısı önemli bir yerde durduğunu söylemek isterim. 2. Dünya Savaşı yıllarını bir de Kırgız Türklerinin bakış açısıyla görmek ve buna Aytmatov' un muhteşem kurgusunun eşlik etmesini isterseniz Toprak Ana' yı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Herkese iyi okumalar.
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202277,9bin okunma