Puan vermedi·576 syf.····Okunma: 23 Nisan 2022 21:07 Zweig'in Üç Büyük Usta'sını okuduktan sonra eklemiştim okuma listeme Dickens'ı. Okuyacağım eserlerini belirledikten sonra ikinci eseri olan Oliver Twist'i ile başladım.
Dickens'ın çocukluğu babasının borçları yüzünden zor geçmiş. Eserlerinde de bu rahatlıkla görülüyor.
Dickens'ın tüm romanları tefrika halinde yayımlanmış. Bu da okurları ile arasında bir yakınlık doğmasını sağlamış. Hatta bir keresinde romandaki karakterinin ölüp ölmediğini öğrenmek için bindiği gemi limana yaklaşınca okurlar iskeleye hücum etmiş.
Dilinin sadeliği, olayların akıcılığı ve meraklandırıcı anlatım tarzı ile çok rahatça okuduğum bir kitap oldu. Üç sezonluk bir dizi gibi geldi. Yalnız beni çok etkilediğini söylersem yanlış olur. Bazı olaylar fazla uzatılmış ve bazı şeyler yavan geliyordu. Biraz araştırma yaptıktan sonra Dickens hakkında iki genel yorum gördüm. Gerçekçiliği, mizahı, yazım şekli, benzersiz karakterleri ve toplum eleştirileri sayesinde Tolstoy tarafından övülmüş. Fakat Oscar Wilde ise psikolojik derinlik eksikliği yüzünden şikayet etmiş. Ben burada daha çok Wilde gibi düşünüyorum.
Ama yine de yazarı ve dönemi anlamak için önemli ve okunması gereken bir eser.
Ne yazık ki hâlâ okumadığımız kitaplar var.
Neyse ki hâlâ okumak için vaktimiz var :)