Kitapları yarım bırakmak huyum değildir, ne kadar zorlarsa zorlasın gerekirse zamana yayar bitirmeye çalışırım fakat bu eser kök söktürdü zira alanın hakim olmadığım kısmında verilen bilgilerin yanlışlığı beni de hataya götürebilirdi.
"Ve tanrıların talebi doğrultusunda adil bir yönetim göstermek isteyen Şulgi yeni bir dizi yasa çıkardı. Bunlar bölük pörçüktür, ama tarihte belli suçlar için belli cezalar öngören ilk yazılı yasalar olma ayrıcalığına sahiptir."
Konu hakkında hiç bilgisi olmayan biri bile bu veriyi teyit etmek istediğinde basit bir google araması sonucunda tarihi kronolojide iddia edilen ilklik hususunda sıkıntı olduğunu görecektir. Ayrıca Şulgi'nin çıkardığı yazılan kanunlar konusunda fikir birliği yoktur şöyle ki bazı kaynaklarda Şulgi'nin babası Ur-Mamnu'nun da kanun koyucu olarak adı geçer. Bunun olabilecek en mantıklı açıklaması belki kendinden öncekilerden bu güne kalmış bir buluntu olmamış olması olabilir ama yinede güvenilirlik yönünden sıkıntı büyük.
Yine Abram'ın (İbrahim) anlatıldığı dönemlerdeki buluntularla ilgili hususlarda da benzer sıkıntılar mevcut... Kaynakça da problemli bu bağlamda.
ÖZETLE: kitaptaki gri bölgelerin çokluğu sebebiyle itinalı yaklaşılması gereken bir kitap. Sümerler/Akad dönemlerinde eksiğim olduğu için okumaya başlamıştım, Kitabı okumak isteyip buraya bakan olursa diyerek bu incelemeyi biraz detaylı tuttum. Alanda bilginiz yoksa kesinlikle bir başlangıç kitabı değildir... İtinalı yaklaşmak gerekir.