Suzan Defter
2022 34. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2022 09:55
ufak spoiler uyarısıı Öncelikle bu kitabı okuyun ve okutturun. Ayfer Tunç'tan okuduğum ilk kitaptı ama son olmayacağını söyleyebilirim. Kitapta Ekmel Bey ve Derya'ya ait iki ayrı günlük okuyoruz. Ekmel Bey bürosunu kapatalı aylar olan bir avukat, eşinden ayrı, bir kızı var. Derya bu hayatta sadece abisine sahip bir kadın. Tabii ki bunlar buz dağının görünen kısmı. Ekmel Bey'in eşi, kızları için bir defter tutuyor fakat bu defterde Ekmel Bey'in adı bile geçmiyor.Onun varlığı da yokluğu da önem taşımıyor. Derya abisiyle ilişkisini "karşı karşı dururken yüzüne hasret kaldım"diyerek anlatıyor. Kitaba ismini veren Suzan karakteri Derya'nın abisini seviyor.Öyle çok seviyor ki Derya ve abisi onun sevgisinin altında eziliyor. "İnsan gençliğini aşka vermezse, gençlik ne işe yarar?" "Ama kaybeden sonunda siz olmuşsunuz." "Kayıp mı?Kaç kişi böylesine sevebilmiştir dünyada?" "Ama bir kucak korla kalan siz olmuşsunuz." "İyi ya boş değildi kucağım." "Ama yandınız,kül oldunuz." "Ama vardım,kül bunun kanıtı." Satılık ev ilanı,Ekmel Bey ve Derya'nın yollarını kesiştiriyor.Satılık ev dediğime bakmayın çünkü ne Ekmel Bey'in evi satmaya ne de Derya'nın evi almaya niyeti var.Zaten bu durumdan şikayeti olan da yok.Derya kendini Suzan olarak tanıtıyor.Suzan'ın hikayesini anlatıyor çünkü Suzan kuyrukluyıldızsa Derya peykisi.Derya"elleri boş kız kardeş".Derya ömrünü yanlış yerde ve yanlış zamanda tüketen üçüncü kişi.Suzan ise uğruna yıllarca mektup yazılası bir kadın. Hiç yarım kalan bir aşk yaşadınız mı?Eski günlerde yaşar durursunuz ya da yaşamaya çalışırsınız.Olasılıkların içinde kaybolursunuz.Sonu gelmez keşkelerinizin. Şanslıysanız gündüzleri sizin olur.Değilseniz gece ayrı gündüz ayrı kabusun içindesiniz demektir. Suzan ve Derya'nın abisinin aşkı yarımdı.Yarım kalan her şey insanın ruhuna işler.Belki de bu yüzdendi birbirlerine olan kördüğüm bağları.
Suzan DefterAyfer Tunç · Can Yayınları · 202520,2bin okunma