Sultan Cem / Ahmed Refik Altınay
2022 9. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2022 10:32
Koca Fatih'in küçük oğlu Sultan Cem'in zorlu ve çileli hayatını anlatan harika bir kitap. Tarihi bir dönemi anlatmasına rağmen roman tadında gitmesi insanı sıkmıyor. Bu kitaptan çok şey öğrendim. Saltanat uğruna feda edilen bir hayat, defalarca yenilmesine rağmen hırslarını yenemediği için bile bile düşman eline düşmüş bir şehzadenin çileli hayatı. Yaptığı hatalardan pişman olmasına karşın o da artık geri dönüşün mümkün olmayacağını biliyordu. Ancak insan işte içinde hep bir umut taşıyor. Bu umut yıllar içinde oradan oraya savrulması ile iyice tükenip bir çile ve ızdıraba dönüşerek Sultan Cem'i Hakka kavuşturdu. Ancak cenazesi bile sorun haline geldiğinde bir şehzadenin ölüsüyle, dirisiyle ne kadar kıymetli olduğu anlaşılıyor. Bu zorlu hayatı heyecanla okurken arada Cem Sultan'a ait şiirlerin olması, onun ruhen ne durumda olduğunu daha iyi anlatıyor. Hatta Sultan Cem diyor ki ; Taşlarla döğünüb yürür akarsuyu gör / Rahm etmedi bu hâlime kâinatı gör.. Bu mısra gibi onlarca mısra ile Sultan Cem'in duygu dünyasını görebilirsiniz Sevgili okurlar, Benim naçizane tavsiyem bu değerli eseri okumanızdır. Okuduğunuzda yazdığım satırları daha iyi anlayacağınızı canı gönülden inanıyorum.
Sultan CemAhmed Refik · Tarih Vakfı Yurt yayınları · 200912 okunma