Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

300 syf.
·
Puan vermedi
Anlatım üç parçadan oluşturulmuş: Yazar, tanrı anlatıcı ve mektuplar. Zaman geri dönüşler yaşansa da kitabın büyük kısmında doğrusal ilerliyor. Olayların akış yönüne göre değişen mekânsal farklılıklar var. Buna rağmen mekânsal tasvirlere girişilmemiş. Seksenlerin ortalarından itibaren güçlenen feminist yaklaşımı 1991 basımı kitapta kuvvetle hissediyoruz. Bir bakıma Buket Uzuner feminizm kapısını menteşeleri sökercesine sonuna kadar açıyor. Kadın yaşamı ve cinselliği üzerine var olan toplumsal sansürü elinin tersiyle iterek kaldırıyor. Baş karakter Nilsu ve annesinin uçarılığı ve ahlak dışılığı vurgulanarak yöneltilen eleştiriler oldukça yersiz. Yazarın yapmak istediği ve bence en başarılı olduğu nokta bu. Nilsu ve annesi toplum algısına yerleşmiş erkeksi özellikler taşıyor. Nilsu değil de mevzu Nihat ve babası olsa kimse yazarı uçarılıkla suçlamayacak ve kimse ahlak kaygısı gütmeyecek. Tam tersi şekilde kitap karakterlerinden Nilsu’nun babası ve Teoman da yine toplum algısına yerleşmiş kadın özellikleri taşıyor. Karısı ara sıra kaybolup üç, beş ay başka erkeklerle tatile giden, bunu kabullenip perdenin arkasında ağlarken yakalanan kaç erkek düşünebilirsiniz? Yalnızca bu örnekle sınırlı değil, her iki karakter de yazar tarafından kadınsı özellikler yüklenerek yaratılmış. Buraya kadar her şey güzel. Cümleler de itina ile kurulmuş, ifadeler yerli yerinde, anlatım çok açık. Akıp gitmek, birkaç saat içinde kitabı bitirmek için önünüzde hiçbir engel yok. Tabii olmamışlık duygusundan, kurgu, karakterler ve olaylarda yoğun şekilde hissedilen yapaylıktan bayılıp kalmazsanız. Yanınıza alacağınız bir şişe kolonya ile bu sorunun da üstesinden geleceğinize eminim. Ben yalnızca bahsettiğim yapaylığı biraz açayım. Söz gelimi yaşadığınız bir olay size Attila İlhan şiirlerinden bir dizeyi hatırlatıyor. İçinizden fısıldıyorsunuz. Bu ne kadar güzel değil mi? Ne kadar kendiliğinden, doğal ve yaşanılası. Bir de tam tersini düşünün. Attila İlhan’ı anmak için planlarınızı değiştirdiğinizi, olaylar yaratıp, karakteriniz gereği yapmamanız gereken şeyler yaptığınızı… Üstelik bu Buket Uzuner’in ilk romanı; bohçasında ne varsa, entelektüel birikimini olduğu gibi yığmış. Her an bu tarz yapaylığa temas etmek durumundasınız.
İki Yeşil Susamuru
İki Yeşil SusamuruBuket Uzuner · Everest Yayınları · 20195,7bin okunma
·
1 artı 1'leme
·
895 görüntüleme
fiLiz okurunun profil resmi
Güzel inceleme.Kitapta gördüğünüz olumlu-olumsuz durumlar birlikte verilmiş...Yazarın bu kitabını okudum.O zamanlar pek devam etme isteği uyandırmadı.Bir kaç zamandır izlediğim yerlerde anlatımı,bilgi birikimi ve bunu paylaşırken duyduğu heyecanı hoşuma gidiyor.Başka bir kitabını da okumak istiyorum.
Varsız okurunun profil resmi
Ben de sizden çok farklı durumda değilim. Ayrıca farklı da düşünmüyorum, ilerleyen zamanlarda muhtemelen yeni dönem eserlerinden birini okurum.
fiLiz okurunun profil resmi
Bu arada" sigara sağlığa zararlı" iyi insanlar kendilerini öldürerek kapitalizme hizmet etmemeli.
Varsız okurunun profil resmi
Sigarayı kapitalizme bağlamışsınız, kayda değer bir eleştiri. Ciddiye alınmayacak gibi değil. :))
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.