2022 15. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2022 17:44
İnsan boğulmamak için nasıl bir saman çöpüne bile sarılabiliyor! (Dostoyevski - Suç ve Ceza) Eşi ve çocuklarının bir uçak kazasında ölümü üzerine David yaşamanın yolunu Hector Mann'ın sessiz komedi filmlerini izleyip, filmler hakkında notlar almakta bulur. Sonrasında bu konuda bir kitap yazar. Hector Mann, uzun yıllardır yaşayıp yaşamadığı bilinmeyen bir oyuncudur aynı zamanda. Kitabın yayınlanması sonrasında bir gün kapısında Alma'yı bulana kadar... Aslında genel olarak Amerikan edebiyatını hep soğuk buluyorum. Cümleler düz ve inceliksiz geliyor. Bunun nedeni kültürel ve yaşam şekillerimizin farklılığından da kaynaklı sanırım. Örneğin David'in ailesi uçak kazasında ölünce, o; sigortadan aldığı parayla sessiz film araştırmasına başlar. Ama bizde işlerin böyle yürümeyeceğini taa içimizden bildiğimiz için bana oldukça gerçek dışı geliyor bu akış. Bizde bir felaket gelmişse arkasından birkaç felaket daha gelir çünkü. İlk yüz sayfada biraz sıkılsam da kitabın olay akışı ve kurgusunun giderek daha ilgi çekici olduğu da bir gerçek. Hayat hikayesini araştırdığı Hector Mann ile David'in yaşam şekilleri de bir süre sonra paralellik göstermeye başlıyor. Yaşanmış bir hikaye ve yaşanacak olaylar artık yan yana gidiyor. Kitabın en ince (belki de en kalın) ayrıntısı buydu benim için. Kitabı merak eden ve henüz okumamış okuyucularını pişman edecek bir kitap değil kesinlikle. Bol bol sırrın zamanla aydınlandığı bir dizi/film senaryosu gibiydi benim için.
Yanılsamalar KitabıPaul Auster · Can Yayınları · 20181,433 okunma