·104 syf.····Okunma: 04 Haziran 2022 00:00 İyilik ve kötülük oldukça karışık kavramlar. Peki iyilik ve kötülüğü nasıl açıklarsınız? Bana göre bu kavramlar şu şekilde açıklanabilir. Kendinize ya da başkalarına zarar verecek bir şekilde psikolojik veya fiziksel bir davranış yapıyorsanız bu kötülüktür. İyilik ise bu tarz davranışlardan kaçınmaktır. Ancak toplumun öyle sınırları var ki kişi kendini tamamen iyilik maskesi altına bürüyor. Oysa herkesin içinde iyi ve kötü bir taraf vardır. Kim ki tamamen iyi veya kötü olabilir ki? Sizde çevrenizde hiç şahit olmuyor musunuz, iyilik timsali olarak gördüğünüz kişilerin de kötülük yapabileceğine ya da kötü olarak nitelendirdiğiniz birinin iyilik yaptığına?
Bu kitapta ise Doktor Jeykll saygın ve çevresi tarafından oldukça sevilen birisi. Ve içinde iyi ile kötü bir tarafın iç içe bulunduğunu biliyor. İyi ve kötü çatışması oldukça dikkatini çeken doktor bir takım araştırmalar yaparak bir iksir elde ediyor. Bu iksirle birlikte salt kötü bir karakter olan Bay Hyde adını taktığı birine dönüşebiliyor. Doktor Jeykll ve Bay Hyde hem karakter hem görünüş olarak o kadar zıt ki kimse onların aynı kişiler olduğunu anlamıyor.
Doktor Jeykll zamanla Bay Hyde'ı kontrol altına alamıyor ve Bay Hyde'ın yaptığı kötülüklere şahit oluyoruz.
Türkiye İş Bankası Yayınlarından okuduğum bu kitapta ilk başta kitap hakkında bazı bilgiler veriliyor. Bu bilgilerden en garip bulduğum ve sizinle paylaşmak istediğimse "Dr Jekyll ve Bay Hyde" kalıbının yabancı ülkelerde deyim maiyetinde kullanılması oldu. Sürekli farklı karakterlere bürünen kişiler için kullanılıyormuş. Kim bilir belki bir gün sizde bu kalıbı kullanırsınız. :)