G-ÖZ-EL
2022 50. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2022 10:24
Başlangıç olarak eserin zor bir eser olduğunu söylemeliyim, küçük hacimli bir eser olmasına rağmen uzun zamanda bitirebildim. Sindirilerek, ne dendiğinin üzerine mütalaa edilerek okunması gereken bir eser. Kitap, özellikle son zamanlarda teknolojinin de gelişmesiyle birlikte medyanın esiri olarak beğeni müptelalığına gark olduğumuz bu çağda gerçekte/n güzel nedir sorusunun yanıtını arıyor. Güzel/lik algısında etkin olan nesne midir özne midir? Nedir güzel dediğimiz, neden bir insana güzel deriz veya bir nesneyi gördüğümüzde onu bunca güzel yapan nedir? Bilinmezlik mi, kendi özümüzden bir şeyler bulmamız mı (Allah'ın tezahürü olması), zahirî görünüşü mü yoksa bâtıni yansıması mı,,,, nedir gözümüzde onu bunca alımlı kılan? Yoksa sadece sevmek mi ya da hepsini unutun tüm saydıklarımın imtizaç etmiş birlikteliği midir? Cevaplar okuyan kişi sayısınca farklılık kazanacaktır. Güzel gizlenendir hakkında en az bilgiye sahip olunandır çünkü güzel saklanmak ister, doğrudan faş edilen bir ilgi uyandırmadığı gibi rağbetini de kaybeder. Güzel acı verir, acı vermek güzele derinlik katar. Hem acı hem mutluluk verendir o, bundandır şairlerin acıda bulduğu lezzet! (Fuzûlî'den mülhem) Beğeni butonlarının kölesi olmayıp tüketim kültürüne teslim olmayan güzeldir. Her şey en güzel(!) olmak temayülünde, pürüzsüz ciltler, pürüzsüz gıdalar, pürüzsüz insanlar, negatifliği olmayan distopik bi dünya! Negatifliği yok oldukça, güzelliğinin anlamını yitirdiği ve köleliğe teslim olduğu bir dünya! Ulaşılabilirlik ve tüketim arttıkça değer ve beraberinde güzellik mefhumu da ortadan kalkar. Pürüzsüzleşen seffaflaşmış dünyada güzel ne ola? Gerçekte/n güzel mi ola? Bir de yozlaşma meselesi var tabi. Güzellik mefhumunun eski zamanlarda karakter ve ahlak olarak adlandırılırken günümüzde saf fiziksel görünüm odaklı koflaşmış bir anlama sahip olması, yozlaşma göstergesi değil de nedir? Yazdıklarım kitabın belki çok cüzi bir kısmına aydınlık getiren idrakimin nispetidir, çok daha geniş bir anlam ve fikrin olduğu kitapta sanatta güzellik, estetik, tiyatro gibi farklı disiplinlerin güzellik algıları da irdelenmiş. Çeşitli filozoflardan alıntılarla zenginleştirilen anlatıma sahip eser, benim için zor olmasına rağmen keyifli bir okuma oldu. Kavramların felsefesi üzerine kafa yormayı sevenlere tavsiyemdir.
Felsefe
Güzeli KurtarmakByung-Chul Han · İnsan Yayınları · 20181,009 okunma