Güzeli Kurtarmak

Kasım 2018
İnsan Yayınları

Güzel ; zaman içinde belirir, kendini gösterir, güzelleşir
2023 10. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2023 04:31
Zamanımızın filozoflarından sayılan Han ; pürüzsüz, pürüzsüz beden, dijital güzel, örtmenin estetiği, yaralanmanın estetiği, güzel ideali,hakikat olarak güzel, güzel politikası,pornografik tiyatro, güzelde durup kalmak, hatıra olarak güzellik, güzelde doğmak başlıkları altında "güzellik" olgusuyla alakalı harika tespitler yapmış.Eski çağ düşünürlerden de alıntılar yaparak özünde kendi bakış açısını oturtuyor cümlelerine.Sade ve yoğun bir dil kullanıyor. İnce ama her cümlesinin altı çizilebilecek bir kitap.O yüzden birkaç kez okunması gerektiğini düşündüm. Yazar, günümüzün tüketim anlayışıyla yozlaşmış güzellik unsurunun, tüketim endüstrisinin artık ham maddesi olduğunu yazarken, bizler de gerçek güzeli tekrar keşfetmemiz ve sorgulamamız gerektiğini hatırlıyoruz.
Güzeli KurtarmakByung-Chul Han · İnsan Yayınları · 20181,008 okunma
Öz her zaman aynıdır : Kendine ve kendi hikayene güvenmeyi öğren
2023 118. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2023 09:31
Herkesin peşinden koştuğu, arzuladığı, kendince tanımladığı bir şey güzellik... Güzellik göreceli bir kavram. Artık her güzellik algısına göre insanı biçimlendirmek mümkün. Dolgun dudaklar, geniş
2019 69. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2019 02:06
“Yargı kesin: Acı duymak ruhun fiyakasıdır.” (İsmet Özel) Deri ceketli, hayli uzun saçlı, çekik gözlü ve karizmatik bir filozof Byung-Chul Han. Kafamızdaki o eski antik çağ filozoflarına
Felsefe
G-ÖZ-EL
2022 50. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2022 10:24
Başlangıç olarak eserin zor bir eser olduğunu söylemeliyim, küçük hacimli bir eser olmasına rağmen uzun zamanda bitirebildim. Sindirilerek, ne dendiğinin üzerine mütalaa edilerek okunması gereken bir
Felsefe
2022 6. kitabı
(Serhaterca Instagram için yazılmıştır) Merhaba Arkadaşım ‍️ Pozitif yaşamanın koşulunu güzelliğe bağlayan ve bu güzelliğin de içinde sıttını barındırması analamına gelen prüzsüzlük kavramlarına
2020 7. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2020 08:59
Güzeli Kurtarmak, "Akıllı telefonlarımızın pürüzsüz ekranlarındaki like/beğen tuşundan ibaret estetik beğenimizi hedef alıyor." Byung Chul Han, Güzeli Kurtarmak eseri ile güzellik algımızı
2022 20. kitabı
Yazarımız güzele dair varolan algımıza çekidüzen veriyor adeta... Her şeyin alenileştiği,mahremiyetin fütursuzca sergilendiği,hiçbir sırrın ve gizemin kalmadığı bu çiğ bu yönsüz çağa kesinlikle rehber niteliğinde olabilecek bir kitap.
2022 597. kitabı
Byung-Chul Han
Güzellik hazzın ötesindedir, ...güzel kadınlar "gözlerin acısıdır"... (S:17) Başlarken Dili, konusu anlatımı İnsanın yormadan üzerinde düşülenesi bir çok konuya dikkat cekerek okuyucuya sesleniyor.. Pürüzsüzlüğü çağımızın alameti olarak tanımlıyor Byung-Chul Han. Pürüzsüz olanın güzelin en önemli ölçütü kabul edildiği bir zamandan dem vuruyor. Güzelin canına kasteden, tahtına göz koyan pürüzsüzlüğün ipini pazara çıkarıyor. Fakat sadece bununla da kalmıyor. Çağın tüketim içinde boğulmaya mahkûm ettiği, öznelliğin tahakkümündeki güzeli yeniden düşünmeye davet ediyor okuyucuyu. Hakikat, ahlak, politika ve hatta felaketle arasındaki sahih akrabalığın izlerini sürüyor. Hülasası, okura felsefenin hâlâ bütün görkemiyle hayatına devam ettiğini ve söyleyecek birçok sözü olduğunu hatırlatıyor. İnsan ne kadar çok karakter ve şekil yoksunuysa, ne kadar pürüzsüz ve düzse, o kadar çok arkadaşı vardır. (S:52) Güzelce kalın, keyifle okuyun
Felsefe-Düşünce
Güzeli KurtarmakByung-Chul Han · İnsan Yayınları · 20181,008 okunma
Kitabın güzel tespitleri var fakat kullandığı kelimlerin fazla +18 olduğunu düşünüyorum. İleri de devam eder miyim bilmiyorum. Ama sırf arada bazı güzel tespitlerle karşılaşacağım diye de ahlâkî bulmadığım, fazla perdesiz kelimelere katlanmak istemedim. Kelimeler teorik bir zeminde bilimsel anlamda ele alınmaya çalışılmış olsa da.. okuyacaklara uyarı niteliğinde olsun.
2021 119. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2021 01:03
Kitabı ve yazarı ilk kez duydum bir tavsiye üstüne aldım ve çok beğendim,okuyunca sizlerinde beğeneceğinizden eminim. "Pürüzsüzlük çağımızın alametidir."diye başlayan bir kitap. Kitap ince olmasına rağmen okuman ve bitirmem uzun sürdü. Çünkü çoğu sayfayı birkaç kere okudum yanış anlaşılmasın, kitap tamamen akıcı ve anlaşılır ama oradaki anlatmak istediği kısımları ikinci kez düşünerek okudum... Birçok satırın altını çizdim. Kelimeleri küçücük anlamlarla daraltıp sıkıştırmıyor, felsefe ve düşünürlük üstüne yazılmış başarılı bir kitap. Kitabın arkası: Pürüzsüz olmanın güzelliğin en önemli ölçütü kabul edildiği zamanlara dem vuruyor. Cihan tüketim içinde boğulmaya mahkum ettiği özelliği,güzeli yeniden düşünmeye davet ediyor. Güzelin canına kasteden, tahtına göz koyan pürüzsüzdür ipliğini pazara çıkarıyor. Pürüzsüzlüğün hiçbir negatifle yer vermeyişi, ekranlarda aslında beğendiğimiz o pürüzsüzlük hiçbir anlamda ifade etmediği tamamen duygudan yoksun olduğunu anlatılmaktadır. Bence: Kime göre neye göre güzel, güzelin kriteri ne, pürüzsüz olması mı? kusursuz olması mı? Neden kusursuz olmalı. Kusurlu insana kusursuz olmayı diretmek... Ekranlarda beğendiğimiz güzelin aslında bize hiçbir şey hissettirmeden hiçbir şey düşündürmediği halde beğendiklerimiz diyor. Güzel,duygudan yoksun olmamalı karşımdakine yaratıcı duygular hissettirmesi farklı hislerde bulundurmasına hatta düşündüğün de o güzeli sarsıcı hissler hissettirmesi gerektiğini söylüyor. Hatta örtülü olması, saklı olması güzeli asil yaptığını söylüyor. (En çok oyalandım sayfalar 58 ve 59)
Felsefe-Düşünce

Byung-Chul HanYazar · 17 kitap
Byung-Chul Han, Almanya vatandaşı Güney Koreli yazar, filozof ve kültür eleştirmenidir. Günümüz toplumuna dair derin ve incelikli analizler içeren eserleri birçok dile çevrilmiş olan Han'ın 18., 19. ve 20. yüzyıl felsefesinden beslenen çalışmalarının başlıca referansları arasında Alman İdealizmi (özellikle G. W. F. Hegel), Karl Marx, Friedrich Nietzsche, Frankfurt Okulu, Martin Heidegger, Jacques Derrida, Michel Foucault ve Giorgio Agamben gösterilebilir. Etik, fenomenoloji, postyapısalcılık, kültür kuramı, estetik, din, medya kuramı, yapısöküm gibi konularda tartışma yürüten Han, psikolojik rahatsızlıklar, iktidar, neoliberalizm, kapitalizm, sosyal medya ve popüler kültür gibi temalar ve bu temalar arasındaki ilişkiler üzerine teoriler geliştirmiştir. 2010'da yayımlanan Yorgunluk Toplumu (Almanca: Müdigkeitsgesellschaft) başlıklı kitabı ile ünlenen Han'ın diğer önemli eserleri arasında Şeffaflık Toplumu, Psikopolitika, Şiddetin Topolojisi, Eros'un Istırabı, Güzeli Kurtarmak gibi kitapları gösterilebilir. Günümüzde sınıf mücadelesinin Marx'ın kavramsallaştırdığı gibi toplumsal değil bireyin kendine dönük içsel bir mücadele olarak yaşandığını söyleyen Han, artık herkesin kendini çalıştırıp yine kendini sömüren işçi-patronlar olarak "girişimci" haline geldiğini, başarısız olduklarında veya problem yaşadıklarında toplumu değil kendilerini sorumlu görüp suçladıklarını ve bu nedenle de "yorgun", bitkin ve tükenmiş hale geldiklerini öne sürer. Han'a göre hiperaktivite, borderline, depresyon ve bitkinlik gibi psikolojik rahatsızlıklar günümüz toplumlarını şekillendiren durumlardır, fakat bunlar bireysel problemler dolayısıyla değil günümüz kapitalizminin aşırı üretkenlik ve verimlilik üzerine kurulu olması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Neoliberalizmin ekonomik etkilerinin sonucu olarak hem güvenlik hem de sosyal medya ağlarının görünürlük ve açıklık üzerine kurulması ise utanç, gizlilik ve güven gibi değerleri zedeleyerek totaliter bir şeffaflık toplumu üretmekte, bu sayede neoliberal iktidar rejiminin gücünü yerleştirmekte ve daha önceki politik mücadele yöntemleriyle aşılamaz hale getirmektedir.