Yaşar Kemal... İnce Memed....
Bir başkaldırışın romanıdır İnce Memed. Cumhuriyetin ilk yıllarında Toraslarda bir köy olan Değirmenoluk'un içine kapalı yaşamının sonuçlarını yaşayan her bir köylünün; cahil bırakımışlığı, sefalet dolu yaşamları, bir ağaya bağlı kalıp sömürülmesiydi ilk adımı. Küçük bir çocukken bile başkaldırısını gerçekleştirmişti Memed. Çalışmak, emek vermek değildi katlanamadığı. Yok sayılmak, köle olmaktı onu asiliğe götüren. Ne de haklıydı yiğit oğlan. Sonraki adımlarda kabaran yürekler, "Ah!.." eden diller, toprağı sulayan gözyaşları ile koştu kalemi Yaşar Kemal'in. Bizden bir ağız kullandı. Sanki duydu da bir bir aktardı okuyucuya. Hiç bozmadı, çok süslemedi olayları. Koştu ama sonuna gelmedi yolun. Acıtsa da kalbin en ince telini, türkü devam edecekti. #ilkaycabiryorum
Yaşar Kemal'in 1955 yılında basılmış ilk romanıdır İnce Memed. Birçok ödül almış ve kırktan fazla dile çevrilmiş olan eser, yüz kişilik bir jürinin olduğu Hürriyet Pazar tarafından "Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı" listesinde birinci sırayı almıştır. Ayrıca eser, 1984 yılında İngiliz aktör ve yazar Peter Ustinov tarafından Memed My Hawk (Şahinim Memed) adıyla sinemaya uyarlanmıştır. Onaltı yaşında şiirle adım attığı serüvenine nice öyküler, senaryolar, fıkralar, folklor denemeleri, ağıtlar sığdırmış, gazetelerde köşe yazarlığı yapmış olan Yaşar Kemal, dört ciltten oluşan İnce Memed serisini otuziki yılda tamamlamıştır. Çok genç yaşlarda tek kitap halinde sadeleştirilmiş halini okuduğum eseri büyük bir zevkle okumaya başladım. Birinci kısım bitti. Diğer ciltlerde beni nelerin beklediğini özet olarak hatırlasam da bir süre sonra devam edeceğim okuma serüvenime büyük hasret duyuyorum şimdiden.
Yazara arzı hürmet ederim...
#kitap #okudumbitti #yaşarkemal #incememed1 #incememed #tavsiyekitap