Puan vermedi·376 syf.··Beğendi
· Herkese merhaba. Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından yazılan ve 1973 yılında yayımlanan Sahnenin Dışındakiler Kurtuluş Savaşı dönemi İstanbul' unu konu ediniyor.
Roman başkahraman Cemal' in işgalden önce İstanbul' da geçen çocukluk yaşantısını anlatmasıyla başlıyor. Sonrasında Cemal babasının tayini nedeniyle İstanbul' dan altı yıl kadar ayrılmak zorunda kalır ve döndüğünde artık hiçbir şey eskisi gibi değildir. İstanbul işgal altındadır. Anadolu' da işgale karşı milli bilinç uyanmış, tepkiler başlamış, hürriyet fikri güçlenmiş ve milli mücadele başlamıştır fakat İstanbul karmakarışık bir halde bu mücadeleye seyirci kalmıştır ve artık İstanbul sahnenin dışındadır.
Aydın, kültürlü ancak hayattaki yerini tam olarak konumlandıramamış olan Cemal bu durum karşısında ne yapacağını şasırmış bir halde iç huzursuzlukları ile beraber hayata dahil olma çabasındadır. Ancak ne yaptığını, ne için yaptığını tam manasıyla farkında olmadan bulunduğu ortama ayak uydurmak durumunda kalır. Bu bağlamda arkadaşı İhsan ile birlikte milli mücadeleye destek vermeye başlar. Bu uğurdu çocukluk aşkı Sabiha' yı bile unutur.
Tanpınar bu eserinde duru bir Türkçe ve şiirsel bir üslupla Doğu-Batı arasında kalmış Türk toplumunu ironik bir şekilde gözler önüne seriyor. Aynı zamanda dönemin siyasi olaylarına da vurgu yaparak sahnenin içinin de dışının da ne kadar zor günler yaşadığını okuyucuya aktarıyor. Hatta okuyucuyu yaşadığı dönemden alıp 1920' lerin İstanbul' una bir yolculuğa çıkarıyor diyebilirim.
Herkese iyi okumalar dilerim.