2022 48. kitabı
SİS VE GECE #kitapyorumu "Yaşam ağlamaya değmeyecek kadar saçmadır.” Selam kitap kurtları! 2022 yılında #ahmetümitle1sene hashtagı altında sizlerle buluşturmayı hedeflediğim kitaplarla yolu yarıladık bile. Haziran ayında; yasak bir aşk, istihbarat örgütünün içindeki entrikalar ve yargısız infazlar eşlik ediyor bize. Karşınızda, aynı zamanda Ahmet Ümit’in ilk polisiye romanı olan “Sis ve Gece”. Evli ve iki çocuk sahibi, mesleğine aşkla bağlı bir istihbaratçı olan Sedat’ın hayatı üst üste gelen musibetlerle altüst olur. Çalıştığı gizli serviste kendisine akıl hocalığı yapan Yıldırım’ın öldürülmesinin şokunu atlatamadan kendisi de suikasta uğrar. Neyseki onu yaşama bağlayan, mesleği kadar tutkuyla sevdiği başka bir kadın vardır hayatında: Mine. Hayatındaki ölümcül boşluk böylece aşk ile dolar. Ancak Mine’nin ansızın ortadan kaybolmasıyla hayatı tam bir cehenneme döner ve Sedat da yasak aşkının izini sürmeye başlar. İstanbul’un unutulmuş semtlerinin ara sokaklarında süren bu arayış, kimisi geçmişin anılarına bağlı, kimisi değerlerini yitirmiş, para ve çıkar ekseninde gelişen trajikomik ilişkilerin insanlarını çıkartacaktır Sedat’ın karşısına... Ahmet Ümit; yine, yeni, yeniden sözünü sakınmayan usta işi üslubuyla ülkenin hem yakın geçmişini hem de geleceğini gösteren bir kurguya imza atmış. Dürüst olmak gerekirse başlarda sıkıcı bulduğum hikaye, gizem unsurlarının artmasıyla sarmaya başladı. Kitapla ilgili yapacağım en olumsuz yorum kadın düşmanı olay ve cümlelere dair tabii ki. Romanda bize toplum denilen madalyonun bir diğer yüzü de yansıtılmaya çalışılmış fakat isterdim ki kimi diyaloglarda bir karşıt fikir de belirtilsin. Kâbuslar, karakterlerin ağzından dinlediğimiz geçmişe dönük hikâyeler ve doğru/yanlış birçok ipucunun yönlendirmesi ve Sedat’ın araştırmaları bizi adım adım sürpriz (belki de değil) finale götürüyor. Roman Türkiye’deki suç yelpazesinden örnekler sunarken, insanın suç karşısındaki tavrını ve psikolojisini de çarpıcı bir biçimde aktarıyor. Bu yönüyle, henüz edebiyatımızın “üvey evladı” olma sürecini aşamamış olan polisiye türünü getirdiği nokta açısından beğenime mahzar olup polisiye tutkunlarına önerimdir. Kitapsız geçen gününüz olmasın.
Sis ve GeceAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202324bin okunma