2021 92. kitabı
FARELER VE İNSANLAR John Steinbeck bu kitabı Gazap Üzümleri ile bir arada yazmıştır. Bakıldığında kitapta geçen tüm olaylar 1929  Dünya Ekonomik Bunalımı bir diğer adıyla Büyük Buhran dönemini çok çoğunlukla yansıtıyor. Yazarımızın o döneme ait dikkat çekmek istediği birçok konuyu kitapta görebiliyoruz. Kendilerince bir kısım hayalleri uğruna dur durak bilmeden çalışan ve insafsızca çalıştırılan işçi sınıfı , iş verenin acımasızlığı, insanoğlunun hem kendiyle olan savaşı hem de kendisi olmadan yapamadığı, ne doğadan ayrı yaşayabilmesi ne de doğayla iç içe olması... Kitap, yazıldığı dönemlerde tıpkı Salinger'in Çavdar Tarlasında Çocuklar adlı romanına olduğu gibi ABD kütüphanelerinde bir dönem yasaklanmış. Kitapta, karakterlerin saldırgan tutumunun olması ,küfürler ve ırkçı ifadeler içermesi ,iş veren aleyhine olan göndermelerin olması gibi olaylara tanıklık ediyoruz. Her halükârda bir dönem yasaklı kalsa da yasağın çok daha sonradan kalkması aşikârdır. Baş karakterimiz George Milton ve Lennie Small'ı büyük bunalım sırasında çiftlikten çiftliğe dolaşarak iş arayan göçmen toprak işçilerinden ikisi olarak görüyoruz. Ne birbirleriyle yapabildikleri ne de birbirleri olmadan bir iş göremeyen bu ikili gittikleri yerde hayallerini gerçekleştirmeye çalışır. İnsanoğlu böyledir işte. Çıkarları uğruna birlikte yaşamayı sürdürür ve  birlikte olunca hem birbirinden şikayet eder hem de ayrı düşünce yalnızlıktan. Tam olarak bir ironi...Karakterlerimiz de tıpkı böyledir bu kitapta . George'u  zeki ve kurnaz, Lennie' yi ise yarım akıllı aslında içerisinde saf birisi olarak tanımlıyoruz. Lennie ve George'un kendilerine ait bir parça toprak edinip oraya yerleşmeye dair ortak bir hayalleri vardır. Lennie bu hayali George'a defalarca anlattırır ve en çok da besleyip okşayabileceği yumuşak tavşanlarla ilgili kısmını sever. Sorun şudur ki Lennie'nin yumuşak ve kadifemsi şeylere dokunma takıntısı vardır. Dokunma takıntısı onu iki kez bir kadına tecavüz girişimi olarak görülmesiyle George ile birlikte çalıştığı yerden kovulmasına yol açar. Küçük gibi görünen bu takıntı ne yazık ki onları hayallerinin kurbanı etmeye mecbur bırakır. Okunmaya değer bu kitabın geri kalanını sizlere bırakıyorum. Bir oturuşta kendine çeken ve hemen bitirebileceğiniz sade bir anlatıma sahiptir. Kısa ve öz ifadeleriyle beni çok derinden etkileyen yazarımızın, anlatmak istediklerini hakkıyla belirttiğini düşünüyorum. Zaten okuduğumuz tüm kitaplar bir nevi yazarlarının hayatından izler taşır. John Steinbeck de bir röportajında kitabına dair şu sözleri dile getirmiştir : " Ben kendim de bayağı uzun bir süre göçmen işçiydim. Öykünün geçtiği yerlerde çalıştım. Karakterler bir yere kadar, çeşitli insanların karışımıyla ortaya çıktı. Lennie ise gerçek biriydi. Şu anda Kaliforniya'daki bir akıl hastanesinde. Onunla haftalar boyunca yan yana çalıştım. Gerçek Lennie bir kızı değil, bir ustabaşını öldürdü. Kızgındı, çünkü patron arkadaşını işten çıkarmıştı, Lennie de dirgeni karnına saplayıverdi. Bunu arka arkaya defalarca yapışını izlediğimi anlatmaktan nefret ediyorum. Onu, çok geç olmadan durdurmayı başaramadık." Sevgi YETGİN
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 2023211,4bin okunma
Çok teşekkür ederim 🙏🙏🙏 keyifli okumalar diliyorum!!!