···Okunma: 01 Temmuz 2022 16:35 · Cengiz Aytmatov'un elinden harika bir eserle daha tanıştım. Başlar başlamaz beni içine çeken bir kitap oldu. Yer yer soluksuz okudum. O yüzden çok akıcı bir kitap diyebilirim. Kitabın üç bölümden ve farklı ama birbirleriyle bağlantılı olaylardan oluşması kitaba renk katmış. Üç farklı kitabı okuyormuş hissine kapılıyorsunuz.
....
İçerik:
İyilik-kötülük, kader gibi konular olaylarda sorgulanıyor. Hayatta yaşanan her şeyi kadere mi bağlamalıyız yahut eylemlerimiz de hayat akışına yön veriyor mu? İyilik ve kötülüğün sonuçları nelerdir ve neler doğurur? Bu soruların hepsinin cevabını çok net alabiliyoruz roman kahramanlarımızın başına gelenlerden. Örneğin İlk bölümde kiliseden afaroz edilmiş genç bir papazın başına gelenlerden iyilik ve kötülük çatışmasını inceleyebiliriz. Aforoz edilmesinin sebebi dinin artık çağa ayak uyduramadığı ve bazı konularda yeniliğe gitmek gerektiği düşüncesini savunmasıdır. Genç kahramanımız Abdias, son dönemlerde artan uyuşturucu bağımlılığına kafa yormaktadır. Uyuşturucunun nasıl ve nereden temin edildiği haşhaşın kimler tarafından toplanıldığı ve piyasaya sürüldüğünü merak eder. Bununla ilgili bir araştırmaya girer Abdias. Onlardan biriymiş gibi davranıp işin detaylarını öğrenip onları iyiliğe davet etmek için yolculuğuna başlar. Abdias, bu yolculukta pek çok kişiyle tanışır ve iyiliğin gücüyle onları doğru yola çekmeye çalışır. Bu yolculuk esnasında kötülüğün karanlık gücünü tadar ve insanın kötülüğü bütün hâliyle benimsesi Abdias'ın suratına duvar gibi çarpar. Salt iyilik uğruna çıktığı bu yolda pek çok engelle karşılaşır Abdias. Hayat onu hiç tahmin edemeyeceği anlarla karşı karşıya bırakır. O anlardan biri Taşçaynar ve Akbar adlı iki kurtla karşılaşmasıdır. Kader, iyilik, kötülük temalı sorular Taşçaynar ve Akbar'la birlikte sorgulanmaya devam eder.
Taşçaynar ve Akbar
Bu iki kurdun başına gelenlere yürek dayanmaz. Bu iki kurdun başına insan denilen canavar musallat oldu. Doğanın olağan akışında yaşayan bu iki kurdun hayatında tek olağanüstü yaratık insan oldu ve bütün dengeleri alt üst oldu. İnsan, yaşama hakkı sadece kendisine bahşedilmiş sanıp bencilliğin en üst noktasına ulaşmıştır. Hayvanların, bitkilerin diğer bütün canlıların yaşama hakkını, özgürlüğünü gasp etmiştir insanoğlu. Kötü emelleri için katledilen bütün canlıların feryadıdır bu iki kurdun başına gelenler aslında. Aytmatov, çekilen acıları adeta iliklerinde hissedip bu acıyı bize hissettirmiştir bu romanıyla. Taşçaynar ve Akbar insanların kötülüğünü az çekmemiş gibi hayatlarına son darbeyi vuran bölüm sonu canavarı Bazarbay'la karşılaşırlar. Ve bu karşılaşma başka bir çobanın hayatına,diğer kahramanımız kader kurbanı Boston'a değin ulaşır.
Kırgız Çoban Boston
Boston, işine dört elle sarılan tek gayesi daha çok verim almak olan ve kolhoz tarafından değer verilen bir çobandır. Hayatında yaşanacak bir takım trajedik olayların kader kurbanı olan Boston yaşanılacak son hadiseyle 'Neden gazabını bana ilettin' feryadıyla bir sitemde bulunur. Kötülük kötülüğü doğurur derler. Burada bu sözün hayata büründüğüne tanık oluyoruz. Bazarbay'ın kötü emeli uğruna yaptığı kötü bir davranış hem dişi kurt Akbar hem de çoban Boston'un hayatına etki eder. İlahi adaletten öte Bazarbay'ın iradesini kötüye kullanması gözü dönmüşlüğü ve hasedi her şeyi alt üst eder. Kitabın son bölümünde acının doruğuna ulaşmış adeta Aytmatov.
...
Olay örgüsünden ayrıca başka konular
Aytmatovun pek çok kitabında olduğu gibi burada da sisteme haykırışı dikkatleri çekiyor. Halk ve üst kademe arasındaki kopukluk, liyakatsiz amirler ve kolhozun içindeki organizasyon bozukuluğu her şeyden öte yerli halkın özgürlüğünün kısıtlanması ve asimile politikalarının dayatılmasına dem vurmuş Aytmatov. (Sayfa 327'yi açıp okuyacak olan okuyucular ne demek istediğimi daha iyi anlarlar.)
İçimden gelenleri yazdım. Yanlış bir şey yazdıysam bildirebilirsiniz. Okuyanlara kucak dolusu sevgiler...