···Okunma: 02 Temmuz 2022 21:30 Bu kitabı okumaya başlamadan önce kesinlikle Dostoyevski'nin hayatını araştırmanızı öneririm. Onun hakkında bilgi sahibi olunmalı, biyografisini okumalısınız.
Karakterlerin her birinin yazarın hayatı ile bağlantılı olduğunu göreceksiniz ve kitap size daha da anlamlı gelmeye başlayacak.
Kitaba gelecek olursam benim elimdeki kitabın(yayınevinin adını vermek istemiyorum) çevirisini hiç beğenmedim berbat bir çevirisi var. Zaten uygulamada da kitabı bulamadım. Buna rağmen kitap etkileyiciydi. İş bankasının kültür yayınlarından alıp tekrar tekrar okuyacağım. 2. okuyuşum için sabırsızlanıyorum.
Şimdi kitaba gelecek olursam yaklaşık 1 aydan dazla uzun bir sürede bitirdim. Evet biraz fazla bir süre ama sınavlarımdan önce kitabı elime alıp okumam hataydı. Siz benim gibi yapmayın :) daha rahat kafayla okuyun daha çok zevk alacaksınız.
Kitapta kafamı karıştıran bir şeye değinmek İstiyorum. Kitapta bir karakterin birden çok adı var. Sayfaları okurken bir anda bu kimdi ya diyip geriye dönebilirsiniz. Kitaptaki karakterlerin isimlerini bir kenara not alırsanız benimki kadar kafanız karışmaz. :))
Bir diğer tavsiyemde kitapta ana karakter aramayın derim çünkü hep değişiyor.
Kitaptaki olaylar o kadar detaylı ve mantıklı ki acaba bu olaylar gerçekten yaşandı mı diye sorup durdum kendime. Çünkü bir insan bu kadar detayı düşünemezdi, kurgulayamazdı. Bu yüzden Dostoyevski'nin oluşturduğu kurguya hayran kaldım.
İnsan psikolojisi, adalet, toplum psikolojisi, din-dinsizlik kıyaslanması, aşk üçgeni, aile, baba sevgisi-sevgisizliği, daha neler neler... var bu kitapta.
Başlarda yoğun anlatımından dolayı okurken biraz zorlansamda kitabı kavradıktan sonra akıp gitti.
Kitabın karakterlerini, kitabın içeriğini yazmaya kalksam işin içinden çıkamayacağım gibi. Birini anlatsam diğeri bana küsecek gibi :/)
Böyle sabaha kadar yazabilirim herhalde
Yani demem o ki kitabın kalınlığı sayfa sayısı sizi hiç korkutmasın. Hakikî bir kitapseverin hiç sıkılmadan okuyup bitireceğinden eminim. Bir an evvel bitsin diye kastıktan sonra "keşke bitmeseydi" dedirtti bana. Ufacık bir detayı 20 sayfaya sığdırışını bile sıkılmadan okudum.
Virgina Woolf'un dediği gibi hayatı anlamak istiyorsanız Karamazov Kardeşleri okuyun.