···Okunma: 04 Temmuz 2022 11:44 Yeryüzünde herhangi bir sayrılık yoktur ki sağaltımı da yeryüzünde olmasın. Ancak henüz bulunmamış yöntemler vardır ki bu da ne yazık ki kişilerin o sayrılığa yakalandığında yaşamını elinden alır. Suat Belkıs ise yaptığı bir araştırma sonucu kanser sayrılarının yüzdesini hesaplayıp onların yaşam biçimini değiştirerek bu olasılıklarını azaltma fırsatı sunuyor. Ülke çapında başarılı bir girişimdir. Ancak işin arkasındaki olaylar hiç de suçsuz değildir.
Halil, geçmişini sona doğru öğrendiğimiz bir psikiyatrdır. Yakın arkadaşı ile bir yerde çalışıyordur. Halil ilk eşi Elif'i yitirdikten sonra oldukça içe kapanmıştır ama işini de yapmasa yaşamasının bir anlamı kalmayacaktır. Bir gün arkadaşı onu bir kızla tanıştırır: Şebnem. Sonra ikili arasında bir yakınlaşma olur. Ta ki bir kutlamaya dek süren ilişki hiç olmadık biçimde sert bir tokat yer. İlişkinin başlangıç nedeniyle bitiş nedenleri bambaşka olsa da amaçlar iyidir.
Umut Projesi'nin yeniden temellerine inen 3 eski arkadaş, gözden kaçırdıkları bir noktayı bulurlar. O sırada da ara ara geçmişe dönerek sırların ortaya çıkışına tanık oluyoruz. Sonu ise beklenmedik bitiyor.
Son yarısı kurgunun hem en akıcı hem de konuyla en ilgili yeriydi. Buna karşılık ilk yarısı durağan, fazla gündelik konuşmalar nedeniyle uzatılmış, bir türlü konuya girilememiş duygusu veriyor. Yayınevinin dosyada düzeltmenlik çalışması yaptırtmayıp olduğu gibi basması başta yazara, yazın acununa, sonra da okuyucuya biraz saygısızlık olmuş. Çünkü yazım yanlışları, işaretleme yanlışları işi bilen biri olarak beni çok yordu okurken. Yazar nasıl ki emek verip yazıyorsa, okur da en büyük nimet olan süresini verip okuyorsa, ki geri alınamaz bir değerdir süre, yayınevlerinin bunu baltalamaması gerekir. Yoksa okuyucu kolay kolay o yayınevini yeğlemiyor bir daha. Benim çok var örneğin.
Öte yandan bir üçlemenin ilki olan %8'in sonrasında Melekle Hasbihal, sonra da Vals geliyor. Üçünün de birbiriyle bağlantısı var. Merak edenlerin bu yorumu da göz önüne alarak okumasını öneririm. Acıklı, bazen umutlu, kırılgan, gizemli bir geçmişi olan bir kurgu.
Betikle esen kalın.