·240 syf.····Okunma: 05 Temmuz 2022 07:21 Kitabı okumaya başladığımda ilk sayfaları beni kendine doğru çekti ve sürükleyici bir şekilde, Orhan Pamuğun mükemmel tasvirleriyle kendimi kitap içindeki karakterle özdeşleşmiş buldum. Orhan Pamuk'un okuduğum ilk romanı olması yazarı yeni yeni tanımaya başlamama sebep olup tasvirleri ve kitabın kapak tasarımı(kitabı elime almama sebep olan) etkileyici. Betimlemeler, olay örgüsü ve başkahramanın gizliliği merak uyandırıcı.Kitabın bir kısmında olayların biraz monotonlaşması sonrası sürükleyiciliğini kaybetsemde ilk sayfadan son sayfaya kadar olayların bütünleyici şekilde incelikli hazırlanması devamını getirdi. Kitabı yeni okuyacaklara içtenlikle tavsiye ederim özellikle bolca ortamın, kişilerin ve duyguların tasvirleriyle okumayı seven kişilere hemen okuyun derim.
Kitap özeti şeklinde olucak spoiler içeriyor!
Birazda kitabın içindeki başkarakterimiz Osman'dan bahsetmek gerekirse ki adını son sayfalara kadar gizli tutmuştu. Canan'la, Mehmet'le tanışma şekli daha doğrusu olaylara nasıl çekildiği ilerleyen zamanlarda yaşadığı boşlukları aylak aylak Canan'la dolaşıp Dr. Narinle tanışma serüveni ve hayat öyküsünün bir kısmını farkına varması güzeldi. Evine dönüşünde annesini kaybetmesiyle yaşadığı farklılaşmayı ve Rıfkı Amca'yla kurduğu iletişimin verdiği sonuçla kitabın kendi hikayesi olması gerçeğini anlayışı düşündürücü aynı zamanda kitap içinde olayları geri dönülmez şekilde birbirine bağlayıp karakterimizin hayatına, şahit olduğunu sandığı, trafik kazasında son vermesiyle noktalandı. Son cümlelerdeyse;
"Bunun hayatımın sonu olduğunu anladım. Oysa ben evime dönmek istiyor, yeni bir hayata geçmeyi, ölmeyi hiç mi hiç istemiyordum."
Demesiyle hayatıyla ilgili aydınlanmayla yeni hayatına adım atmak istiyordu, olmadı.