2022 36. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2022 01:53
Nutuk'u okuduktan sonra inceleme yazmadan geçmek istemedim. Mustafa Kemal Atatürk herkesin bildiği, kiminin sevdiği, kiminin sevmediği Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu. Kimsenin hakkında bir şey bilmediği ama aynı zamanda da herkesin hakkında bir fikri olduğu eşsiz büyük lider. Öncelikle Atatürk'ü anlamak, bilmek, tanımak istiyorsanız benim gibi, başkasının süzgecinden geçen kitapları değil önce Atatürk'ün kendi kaleminden okumalısınız. Diğer liderler, düşünce insanları önce yapmak istediği şeyi yazar, Marx gibi Hitler gibi. Ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk önce yapmak istediği şeyi yapıp haydut devletlerin elinden bir İmparatorluğu kurtarıyor daha sonrasında vatana hainlik içinde olan padişahı, halifeyi ve saz arkadaşlarını bozguna uğratıyor. Uçurumun kenarındaki bir ülkeden tüm dünyanın saydığı, örnek aldığı, saygı duyduğu bir Ulus Devlete dönüştürüyor. Daha sonrasında kadim Türk Milletine bunu nasıl yaptığını, hangi süreçlerden geçtiğini, hangi adımları izlediğini belgelerle tek tek anlatıyor. Aslında milletine, Türki halkına hesap veriyor diyebiliriz. Öncelikle sizi zor bir okuma beklediğini söyleyebilirim. Belli başlı tarih bilginiz yoksa hiçbir şey anlayamayabilirsiniz. Önce bir hazırlık sürecinden geçilmeli daha sonrasında Nutuk okunmalı. Bu kitabı okumadan Milli Mücadeleyi, olayları, Atatürk'ü anlamanız imkansız. Önemli olan Atatürk'ü anmak değil, onu anlamak ideallerini idealleri bilip mücadele etmektir. Gençliğe Hitabeyi okuyup son sayfayı kapattığınızda anlıyorsunuz ki 1938'den sonra Atatürk'ü anlayabilmiş, özümseyebilmiş ne tek bir tane lider, ne de tek bir parti çıkmıştır. Kemalist olduğu iddiasında bulunan insanlar Nutuk'u okumadan Kemalistim veya Atatürkçüyüm diye gezmemeli. Milli Mücadele dönemindeki mücadele eden Paşalara saygısızlık etmek istemem fakat onların Atatürk'ün kafa yapısından çok daha farklı oldukları daha tutucu oldukları aşikardır. Kaldı ki Atatürk silah arkadaşlarıyla da yeri geldiğinde tartışıyor, onları karşısına almaktan korkmuyor, alınan kararları baskıyla değil istişare ile meclisin onayı ile alıyor. Zaman sürekli Atatürk'ü haklı çıkarıyor ve diğer Paşalar da zamanı gelince bunu anlıyor. Zamanının ötesinde bir lider. Kitabı bitirdiğinizde şunu anlıyorsunuz. Atatürk silah arkadaşlarıyla beraber Modern ve Laik Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmamıştır. Atatürk silah arkadaşlarına rağmen Modern ve Laik Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmuştur.
Tarih
NutukMustafa Kemal Atatürk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202334,4bin okunma