Adeline'in Peşinde kitap yorumu
2022 34. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2022 16:31
Bu kitaba yorum girmek ve girmemek kendi içinde yaşadığım çok büyük bir çelişkiydi. Ancak kitap olduğundan farklı lanse edilip alıcılar aslında ne aldığını bilmediği için ben de bunu paylaşma gereği duydum ki insanlar ne alacağının farkında olsun. Bu yorumdan sonra alıp almamak size kalmış. Ben neden okudum derseniz? Yeni çıkacak bir kitap olduğu için ve tür ilgimi çektiği için bakayım dedim. Spoiler başlıyor dediğim yere kadar spoiler yok. Öncelikle şunu demeliyim türe hakimim daha önce bu türden kitapları okudum. Bu kitabın türün tek temsilcisi olmadığını unutmamak gerek. Dark Romance başlığı altındaki kitapları da bu kitap ile sınıflandırmamak gerek. Kitapla ilgili pek çok problem var bunlardan ilk başı kadın karakterin stalklanmaktan zevk duyması. En başından beri böyle hissediyor normal dışı olarak. Ayrıca yaşanan olayları gurura ve güç gösterisine bağlayarak kendisi inatlaşmaya giriyor... Bu durumu spoiler içeren alanda daha ayrıntılı yazdım. 2. ve en en en büyük sorunsa tecavüzün romantikleştirilmesi. Kitaplarda taciz, tecavüz olması ilk tercihim olan bir konu kesinlikle değil ama hani var, olur bu. Okursun ama kitaplarda bu romantikleştirilmez, psikoljik veya dramatik olarak ele alınabilir. Bu kitabın en en büyük sorunu buydu. Romantiklestirdi ve normalleştirildi. Kitabın içerisinde defalarca taciz, benim okuyabildigim kadarındaysa üç kere tecavüz vardı. +18 demek yazılan tecavüz sahnelerini sebepli kılamaz. Bdsm, fantazi demek bu olayı normalleştiremez. Kitabın başındaki tetikleyicilere de Rıza dışı ilişki yazmak bunu yazmaya yol vermemeli diye düşünüyorum. Bu olay her ne kadar gerçek hayatta tiksinç bir durumsa kitapta da öyle. Günümüzde okuduğumuz kitaplar peri masalından hallice, her şey güzel olmayacak tabii ki de. Asıl normali olmaması ancak bu gibi durumlarda normalleştirme söz konusu. Burada tecavüzü romantizme uyarlamış yazar ve bu benim kesinlikle ve kesinlikle karşı çıktığım bir durum. Sırf tetikleyicilerde (tw) burada tecavüz var demesi tecavüzü romantikleştirme hakkı tanımaz. Pek çok kurguda bu tarz olaylar tabii ki de okuduk ama bu olayları normalleştirmeye çalışmadı hiçbiri. SPOİLER İÇEREN ALAN AŞAĞIDA . . . Kitaptaki kadın karakterimiz en başından beri bu Stalker durumuna bir challange, baş edebileceğini gösterecek bir güç oyunu olarak baktı. Dışarıda onu izleyen biri olduğunu bilerek tamamen cam olan odada başkalarıyla ilişkiye girdi. Arkadaşının uyarılarını hiçe sayıp o halde evde tek başına yaşadı. Stalker onun evinde saklanırken evden kaçmak yerine onu aradı. Adam pencerenin hemen önünde gözlerine bakarken gidip ana kapıyı açtı. Kaçmayı zayıflık olarak gördü. Erkek karakterimiz halk arasından Robin hoodun katil versiyonu gibi. İnsan kaçakçılığı yapanları bulup kesiyor. Ama bir anda bu kıza takıntılı oluyor. Kızın ilişkiye girdiği adamı ve tüm sülalesini öldürüyor. Kızın evine girip o uyurken onu izliyor, dokunuyor. Penceresinin dışında bekleyip saatlerce onu izliyor. Kızın yatak odasındaki, banyosundaki kameradan onu seyrediyor... Yani eğer kitap bunları normalleştirmek yerine psikolojik bir vaka olarak gösterse ben bu kadar laf etmezdim. Ayrıca ilerleyen kısımlarda bu takıntıyı romantikleştirmeye çalışmış yine ama psikolojide takıntı bir kişiye bağlı olmaz. Birine aşıkken pek çok insana takıntılı olabilirsiniz ve takıntılı olduğunuz insana aşık olma gibi bir durum da yok bunu da belirteyim. TECAVÜZ SAHNELERİ LÜTFEN RAHATSIZ OLUYORSANIZ OKUMAYIN: Buna değinmezsem olmayacak çünkü hani kitabın asıl olayı tecavüz sahneleri. Öncelikle ilk tecavüz sahnesinde bunu artık saklayıp söyleyebileceğim bir yol yok. Kızın ilk başta kafasına silah dayayıp zorluyor ardından kendi yerine silahı kullanmayı tercih ediyor (burayı daha fazla açamayacağım umarım anlamışsınızdır). İkincisinde kız uyandığında kendini bağlanmış buluyor ve yine aynı şekilde rızası olmadan bir şeyler yaşanıyor. Üçüncüsünde tam bir ilişki yaşanmasa bile kız sarhoşken ondan faydalanılıyor ve bu da tecavüze girer. Burada benim için asıl nokta olan yer silahla kıza tecavüz ederken kızın düşünceleriydi. Eğer silah şu an başıma dayalı olsa ve tetiği çekse anında ölürüm ama silah oradayken ateş ederse acılı bir ölümle karşı karşıya kalırım diye düşünüyor. Ben kızın bu düşüncesini okuduktan sonra kendi kendime dedim ki benim için bu kitap burada bitti hani daha önceden de bitmişti ama burada nokta konuldu. Kitabın yaklaşık 130 sayfalık bir bölümünü okumadığım için daha fazla rızası dışında ilişki var mı bilmiyorum. Bir süre sonra kendime bu işkenceyi etmeyi kesip kitabı kapattım. Ama bu kadarı da oldukça yeterli diye düşünüyorum. Kitabı okuyup okumamak size kalmış. Dediğim gibi bu yorumu sadece kitap hakkında gerçeklerini söyleyen bir kaynak şahsen göremediğim için paylaşıyorum. En son olarak kendi düşüncem olarak da şunu demeliyim ki tabii ki herkes kendi düşüncesini yaşamakta, tercih etmekle özgür. Ama etiğin bazı sınırları vardır ki aşmak tehlikeli olabilir. Bu kitap sınırın tam ortasında olan bir alana denk geliyor benim için. Benim etiğimin çok çok çok aykırısında olan bir durum. Asla önerebileceğim veya iyi bir yorum paylaşabileceğim bir kitap değil. Kitabı yetişkin veya yaş sınırı kelimeleri kullanarak da yayınlamak bence sakıncalı. Onun yerine tetikleyicileri paylaşarak bakın içinde bunlar var ona göre alın denmeliydi diye düşünüyorum.
Roman
Haunting AdelineH.D. Carlton · Independently published · 20211,451 okunma
··1 alıntı·
4.220 Gösterim
Bildiklerini paylaştığın için teşekkür ederim. Bu kitabın basılmasına nasıl izin verildi şaşıyorum açıkçası. Instagram yorumlarında bu kitabı güzelleyen çok insan var ve eminim birçoğu kitabı daha okumamıştır.
Rubys Shelf
İşin kötü tarafı yorumda da bahsettigim gibi kitabın tetikleyicilerle dolu olduğunu kitabı araştırmadan anlayamazlar. Yayınevi sadece yasaklandı ve biz de basıyoruzun havasına girmiş durumda... Neden diğer yerlerde yasaklandığını açıklamıyorlar bile
Teşekkür ederim açıkladığını için, ve bu tarz konuyu normallestirmedigin için. Uzun zamandir bu yuzden tv izlemiyorum. İnsanlar Tecavüze , iskenceye uğruyor ve öldürülüyor. Böyle bir durumda 1000 de biri bile sapığına aşık olmuyorlar , onlardan kurtulmak için ne acılar çekiyorlar bir de bunu topluma anlatırken ayri bir acı çekiyorlar. Bizler onlara yardım etmek yerine yaralarına tuz basacak diziler kitaplar çıkarıyoruz . Bu çok acı bir durum , bunu anlayan birini görmek ne güzel
Özellikle bir kadın tarafından bu tarz bir kitap yazılmış olmasına gerçekten üzüldüm. Kitabın içeriğinin bu boyutta aşırılıklar içerebileceğini düşünmemiştim. Yorumun şahane olmuş, her kelimesine katılıyorum.
Bu kadar iğrenç bir kitabın sevilmesi korkunç