···Okunma: 13 Mayıs 2017 01:33 Bundan yıllar önce okumak niyetiyle alıp ağır geldiği için okumadan firtalatip attigim bu kitabı uzun zamandır yemek yememiş birinin sofraya oturup büyük bir sabırsızlıkla önündeki yemeği yemesi gibi okudum . Daha önce neden bana bu kitabin ağır geldiğini sorguladım tabiki de kendimi o zamanlar hamdım kitap okuma alışkanlığımin yüzeysel olduğu dönemlerdi sanırım . En azından o zaman iyi ki fırlatıp atmışım diyorum çünkü belki de okusaydım şimdi ki gibi algilayamayacaktim bu kitabı yazarın insanlar üzerinde bırakmak istediği o ince fikirleri fark edemeyecektim.
Tabi bu suç ve cezayi bu sekilde istekli okumamin sebeplerinden biri de rus edebiyatına olan ilgim . Bu ilgi maksim gorki ile başlayıp tolstoyun savaş barışı okuyarak perçinlenmisti. Bu eserlerden ve yazarlardan sonra dostoyevskiyi merak etmiyor değildim içten içe bu yazarı ve eserlerini günümüze taşıyan şeyin ne olduğunu merak ediyordum . Suç ve cezaya başlamam bunlardan ötürü birşeydi.
Kitaba başlayıp yazarin petersburg şehrindeki insanların sefalet ve yoksulluk içerisindeki yaşantılarını okudukça istemeden de olsa halimden hoşnut olmaya başladım.
Bir cinayet işlenmişti ve katil belliydi . Kitabi okurken diger hikayelerde olduğu gibi katilin kim olduğunu aramaya yada onu bulmaya çalışmayacak yazar katil belliydi ta başında size bunu apaçık söylüyor ve biz okurlar katili aramakla değilde katili, cinayeti işleyenin neden böyle bir şey yaptığını ve sonrasinda kendi sorgu yargıci ile vicdan mahkemesinde sürekli yargılaması ile meşgul edecektir. Biz okurlar da istemsiz bir şekilde cinayeti işlemeden önce raskolnikovu durdurmaya çalışma düşünceleri icerisinde olacağız . Ki bunun sebebi raskolnikovun bir cinayet yada birisine zarar verebilecek bir karakterde biri olmadığını dusundurtmesidir yazarin.
Kusursuz bir cinayet işlese de geride hiç bir kanıt birakmasa da raskolnikovn neden teslim olma ihtiyacı duyduğunu kitabı okurken anlayacaksınız . Ayni zaman da soruşturmayı yürüten porfiriy petrovic cinayeti kimin işlediğini bilse de bunu kanitlayamamasi sık sık raskolnikov ile sohbet havasında geçen sorgulamaları karşısında raskolnikovun nasıl çaresiz kaldığını göreceksiniz .
Suç ve cezanın günümüzde hala okunmasının sebebinin yazarın insanın bütün içsel duygularını düşüncelerini apaçık dile getirmesi ve üzerine gitmekten korktuğumuz korkulari cesurca yazmasıdır. Ve ve karakterlere sorulan soruların kaliteli ve verilen cevapların da aynı oranda insanı etkilemesi gerçekten kitabı okurken daha meraklı bir şekilde sayfaları çevirmenizi sağlayacaktır.
Raskolnikov'u seveceksiniz ama dostoyevski 'yi daha fazla.