·216 syf.····Okunma: 17 Temmuz 2022 12:51 Kitap fuarında gezinirken ve bir yandan da kitapların pahalılıklarından yakınırken Tübitak yayınları çıktı karşıma. Neyse, biraz bakayım dedim ama sonra resmen kitapların içine düştüm. Öyle güzel kitaplar vardı ki her birini almak geldi içimden. Zaten dayanamayıp birkaç kitabı alıverdim. Aldıklarımdan birisi de Mutlu Beyin kitabıydı. Esasında kitabı 1000Kitap üzerinden araştırdığımda çok fazla veri bulamadım, pek bilindik bir kitap değildi anlayacağınız. Ben zaten beyin ile alakalı her kitabı okumaya hevesliyim, fiyatı da 12₺ olduğu için almadığıma değmez diyerek satın almıştım.
Yazarımız ilk sayfalarda bu kitabı beynin işleyişini anlatmak için değil, şimdiye kadar beyinle alakalı yapılan bilimsel araştırmalardan bizleri haberdar etmek için yazdığını iletiyor satırlarında. Gerçekten de kitabın içeriği beyin ile alakalı araştırmalar ve gelişmeler. Peki bu tarz bilimsel kitapları okumak anlatıldığı kadar basit ve anlaşılır mı diye sorabilirsiniz. Ben de şöyle derim; yazarımız bilimsel dilden kaçınıp her insanın anlayabileceği bir dil düzeyine inmiş ve bizim için okumayı oldukça kolaylaştırmış aslında. Yani anlamayacağınıza ilişkin bütün endişelerinizi bir kenara bırakıp bu muhteşem kitaba bir fırsat vermeye başlayabilirsiniz bence.
Kitapta beynin her yönüyle alakalı yapılmış araştırmalara yer verilmiş. Başlıca Gizemli Beyin, Tanıyamayan Beyin, Aşık Beyin olmak üzere onlarca ayrı bölüm bulunmakta. Benim favorim ise Suçlu Beyin oldu. İnsanların genetik yapılarından dolayı suça yatkın oluşlarından tutun da kişinin beyninde çıkan tümör sonucu suç işlemeye meyilli oluşuna dair bilimsel araştırmaya konu olmuş birkaç insanın hayatını okuyoruz. Yine Incognito kitabında da suç ve genetik yatkınlığın anlatıldığı bölüm oldukça ilgimi çekmiş ve bu konuya araştırmalarımda yer vermiştim.
Kitapta ve bahsedilen bir şey de eski zamanlarda insanların beynin işlevini kalbin yerine getiriyor olduğunu zannetmeleri ve kalbe gereğinden fazla değer yüklemiş olduklarıydı. Açıkçası bu kısım beni nedensizce çok etkiledi, o bölümü okumanızı özellikle tavsiye ediyorum. Ayrıca, geçmişten örneklemeler veriliyor oluşu bence kitabın içeriğini zenginleştiren başka bir etmen.
Bahsetmek gerekirse kitabın içerik olarak beni oldukça tatmin ettiğini söylemem gerek. Özellikle yazarın mevzubahis konular hakkında diğer kitaplarda geçen araştırmalardan ziyade farklı ve ilginç araştırmalara yer vermiş oluşu beni hem mutlu etti hem de kitabı tekrara düşmekten kurtardı.
Kitaba devam ederken bir yandan da yazara ait podcast’lar olduğunu keşfetmemle birlikte onlara da bir şans vermeden edemedim. Zaten her bir bölümü 7-10 dakika gibi kısa sürelerden oluşuyor. Oldukça nitelikli ve bilgilendirici olduklarını ve tavsiye ettiğim notunu buraya da iliştireyim.
Ben kitaba tek kelimeyle bayıldım. Bilimsel bir kitap soluksuz okunur mu demeyin, Mutlu Beyin kitabını gerçekten soluksuz okudum. Her satırın altını çizmek geldi içimden, beni oldukça aydınlatan ve etkileyen kitaplardan birisi oldu. Bu kitabı okuduktan sonra dediğim şey ise “Sanırım insan beyni anlaşılır olmak için fazlasıyla karmaşık.” Oldu.
Son sözüm kitabı mutlaka okumanız gerektiği olacaktır. Şiddetle tavsiye ettiğimi tekrar ediyor ve sağlıklı günler diliyorum.
Puanım: 5/5