Mutlu Beyin

Tübitak Yayınları

1450 gramlık yük(!)
2024 28. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2024 01:39
Homo sapiens, memeli bir hayvan türüdür. Bu türün bireyleri olarak bizi diğer hayvanlardan ayıran özelliğimiz karmaşık düşünebilme yeteneğimizdir. Türlü araç gereç kullanma yeteneği, kunduz, fare, fil, karınca gibi hayvanlarda da vardır. Ayrıca sorun çözmedeki beceri de başka hayvanlarda denk geldiğimiz bir özelliktir. Bizi diğer hayvanlardan ayıran, bu karmaşık düşünebilme yeteneğinin yanı sıra dildir. Dil ile birçok soyut kavramdan söz edebiliriz, bunları kullanarak masallar anlatır, şiirler yazar, mitolojiler ve dinler üretiriz. İşte tüm bunları sağlayan organ insan beynidir. İnsan beyni öbür memelilere -özellikle yaşayan en yakın akrabamız şempanzeye- göre daha büyüktür. Burada bedenimizin geri kalanının kütlesini de göz önünde bulundurarak bunu söyleyebiliriz. İlkel atalarımızdan homo erectus'un beyni bizimkine kıyasla daha küçüktü, australopitecus'un çok daha da küçük. Beynimizin bu denli büyümesinin nedeni, ormanlardan savanaya çıkmamız ve bununla birlikte önce leşlerden sonra da avlanarak et yemeye başlamamızdır. Daldan sarkan bir meyveyi toplayarak yemekle bir hayvanı ölümle burun buruna gelerek avlamak arasında bir ayrım vardır. İşte bu ayrım da saksıyı çalıştırmaya yarıyor. Et yemek beynin gelişimini sağlıyor ama bu eti çiğ yediğinizde en yüksek yararı elde etmiyoruz. Etin pişirerek tüketilmesi de beyin gelişiminde önemli etkilere neden olmuş gibi görünüyor. İşte bunlardan sonra taş bıçak yapma, mağara çizimleri geliyor (soyut düşünce). Tarih boyunca beyne hak ettiği önem verilmemiş, ruhun beyinde değil kalpte olduğuna inanılmıştır. Oysa beyin bizim en önemli organımızdır. Beyin sinirler aracılığıyla komut vermese tek bir eylemde bile bulunamayız. Bu kitabın ilerleyen bölümlerinde görüleceği gibi başımızdan geçen bir kaza beynimizi etkileyebilir ve
2021 12. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2021 23:42
Nörobilime inkisap etmemiz bir nöroanatomist olan, Jill Bolte Taylor'ın, "my stroke of insight" isimli Ted konuşmasıyla başladı. Jill Bolte Taylor beyninin sol tarafına felç inmesi üzerine, beynin sağ ve sol lobları üzerine yaşadığı muazzam tecrübeyi anlatıyor. Muazzam tecrübe diyorum çünkü hanımefendi olayı böyle izah ediyor. Beyninin sol lobunun işlevini yitirmesiyle, vücudunun evrenle iç içe geçtiğini, madde atomlarıyla vücut atomlarının dansını anlatıyor. Hâl böyle olunca dinlediklerimin tesiriyle, zihnimde Vahdet-i vücud ilkesinin ateşi harlanmasa olmazdı. Sahi biz insanlar, birbirimizle duygusal temas içinde olduğumuz anlardan, eşyalarımızla birlik olduğumuz anlardan ve dâhi Tanrımızla iç içe olduğumuz anlardan ibaret değil miyiz? Üstüne üstlük kalabalıklar içinde de bir o kadar yalnızız; tıpkı sol lobumuzun bizi bireysel özgürleştirmesi gibi. Kitaba dönecek olursak bu kadar anatomi ve fizyoloji ağırlıklı olmasına rağmen insanda merak uyandırması, bir de yazarın sohbet havasındaki üslubu kitabı oldukça okunur kılmış. Bunun yanısıra beynin gündelik yaşam içerisindeki verdiği kimyasal tepkimeleri açıklar nitelikte olmuş. On altı başlıktan oluşan kitap; Kadın Beyni, Erkek Beyni, Mutlu Beyin, Aşık Beyin, Okuyan Beyin, Müzisyen Beyin vb. birçok kısımdan oluşuyor. Aşık Beyin kısmında Leyla ile Mecnun'dan, Sümerce yazılmış aşk şiirlerinden, Müzisyen Beyin kısmında kuşların cıvıltısından, Kadın Beyni, Erkek Beyni kısmında ise erkek çocuklarının sözel, kız çocuklarının görsel-uzamsal yeteneklerinden ilham alınmış. Kitabın en etkileyici kısmı ise, "Nasıl oluyor da bir eldiven ustasının çocuğu Shakespeare olabiliyor?" sorusunun zihinlerde oluşturduğu merak duygusundan yola çıkarak yapılan, onlarca bilimsel çalışmanın verileri. Üstelik yaratıcılık konusunda başarılı olan
2020 10. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2020 15:26
Mümkünse bu kitabı lise öncesi bireylerin okuması, onların geleceğine yön verirken farklı alanları görmesi açısından güzel olacaktır. Kitap popüler bilim kategorisinde yayınlanmış. Bazı yerlerde dil sadeliğini yitirip akademik bir dile dönüşse de kitap genel anlamda güzeldi. Bu tür kitaplar, keşke daha çok okunsa. İnsanların düşünce yapısını ve analitik düşünmeyi geliştireceğine inanıyorum. Mutlu, aşık, suçlu yaratıcı beyin başlıkları altında bize doğru sandığımız bir çok yanlış gösteriliyor. En beğendiğim kısmı da yaratıcılık ve zeka ayrımının yapıldığı kısımdı.
2021 102. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2021 19:20
Sevgili Bahri Karaçay hocamızdan okuduğum ilk kitap olan Mutlu Beyin beni beynimizle ilgili güzel bir yolculuğa çıkardı. Beynin gizemli dünyasını okudukça etkilendiğimi söyleyebilirim. Kitap beyni kategorilerle inceliyor. Örneğin; gizemli beyin, mutlu beyin, okuyan beyin, aşık beyin gibi. Okurken bol bol notlar aldım ve hocamızın mutlu olmak adına, hafızayı güçlendirmek adına yazdığı satırları kesinlikle uygulayacağım. 1450 gr lık organımızın küçük ama işlevi çok büyük içerisinde birbirinden farklı bölümler, olaylar ve gizemler var. Ayrıca hocamız kitapta yazmış olduğu bölümlerde mutlaka yapılan deneylerden ve deneylerle ilgili sonuçlardan bahsetmiş. Bir çok deneyden ve hastalıktan oldukça etkilendim. Yüzleri tanıyamayanlar, yaşadığı hiç bir şeyi unutmayanlar, en korkutucu olay ve yerlerde bile asla korkmayanlar… Bu insanların neden böyle olduğunun açıklaması her başlığın altında var ve hocamızın ilk kitabı olan Yaşamın Sırrı DNA kitabını da mutlaka okuyacağım. Hem tavsiyeler alıyor hem bilgi ediniyorsunuz kesinlikle herkese okuması için öneririm.
2022 142. kitabı
kitap çok değerli, zevkli ve akıcı. kitap içinde baya bilim adamı, kitaplar ve hastalarla tanıştık. son olarak genel kültürümüz , olaylara bakış açımız, bilim düzeyimiz artmış oldu :)
2022 2. kitabı
Okudukça bitmesin istediğim, her satırinda beynin ilginc ve olağanüstü yanlarini paylasarak beyne hayran biraktıran bir eser. Beyne, isleyisine meraki olanlar hic düşünmeden okusun. Gerek kalemi gerek bilgileri muazzam. Yazarin eline sağlık..
Mutlu Beyin
2022 40. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2022 21:22
Bilim insanı Bahri Karaçay hocamızın "Mutlu Beyin" kitabıyla evrenin en karmaşık organı olan beynin sürprizlerle dolu gizemli dünyasına keyifli bir yolculuk yaptım.Kitap bilimsel olmasına rağmen anlaşılır, açık,akıcı.Kitap insanlığın beyinle ilk tanışması ve beynin yapısı ile kısa bir bilgi verdikten sonra beyinle kişilik arasındaki iliskiden; kadın ve erkek beyni arasındaki benzerlik ve farklılıklardan;mutlu beyin, okuyan beyin, müzisyen beyin,aşık beyin, başarılı beyin, yaratıcı beyin, unutan hatırlayan beyinlerde neler olduğundan bahsediyor. Aynı zamanda hafızanın işleyişi ile birlikte endiseli, uykulu, unutan hatırlayan, gizemli, korkusuz ve suçlu öte yandan kendi çocuklarını hatta kendini dahi tanıyamayan farklı beyinlerin sırlarını yaşanmış örneklerle, bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarda değinerek perde aralıyor. Keyif alarak okuduğum ilginç bilgiler edindiğim bir kitap.
MUTLU BEYİN || YORUM
2022 20. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2022 12:51
Kitap fuarında gezinirken ve bir yandan da kitapların pahalılıklarından yakınırken Tübitak yayınları çıktı karşıma. Neyse, biraz bakayım dedim ama sonra resmen kitapların içine düştüm. Öyle güzel kitaplar vardı ki her birini almak geldi içimden. Zaten dayanamayıp birkaç kitabı alıverdim. Aldıklarımdan birisi de Mutlu Beyin kitabıydı. Esasında kitabı 1000Kitap üzerinden araştırdığımda çok fazla veri bulamadım, pek bilindik bir kitap değildi anlayacağınız. Ben zaten beyin ile alakalı her kitabı okumaya hevesliyim, fiyatı da 12₺ olduğu için almadığıma değmez diyerek satın almıştım. Yazarımız ilk sayfalarda bu kitabı beynin işleyişini anlatmak için değil, şimdiye kadar beyinle alakalı yapılan bilimsel araştırmalardan bizleri haberdar etmek için yazdığını iletiyor satırlarında. Gerçekten de kitabın içeriği beyin ile alakalı araştırmalar ve gelişmeler. Peki bu tarz bilimsel kitapları okumak anlatıldığı kadar basit ve anlaşılır mı diye sorabilirsiniz. Ben de şöyle derim; yazarımız bilimsel dilden kaçınıp her insanın anlayabileceği bir dil düzeyine inmiş ve bizim için okumayı oldukça kolaylaştırmış aslında. Yani anlamayacağınıza ilişkin bütün endişelerinizi bir kenara bırakıp bu muhteşem kitaba bir fırsat vermeye başlayabilirsiniz bence. Kitapta beynin her yönüyle alakalı yapılmış araştırmalara yer verilmiş. Başlıca Gizemli Beyin, Tanıyamayan Beyin, Aşık Beyin olmak üzere onlarca ayrı bölüm bulunmakta. Benim favorim ise Suçlu Beyin oldu. İnsanların genetik yapılarından dolayı suça yatkın oluşlarından tutun da kişinin beyninde çıkan tümör sonucu suç işlemeye meyilli oluşuna dair bilimsel araştırmaya konu olmuş birkaç insanın hayatını okuyoruz. Yine Incognito kitabında da suç ve genetik yatkınlığın anlatıldığı bölüm oldukça ilgimi çekmiş ve bu konuya araştırmalarımda yer
2019 1. kitabı
Kitap gerçekten çok yalın ve sade dille anlatmış. Beyin konusuna olan ilgimden dolayı bir çok kitap okudum ama aklımda bu denli kalıcı izler bırakan kitap olmamıştı. Her okuduğum vakayı çevremdeki insanlara anlatma isteği duydum. Çok güzeldi
Mutlu BeyinBahri Karaçay · Tübitak Yayınları · 2022646 okunma
Bizler beyinlerimizin kuklası mıyız?
2023 20. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2023 11:06
Beyinlerimizin yapısı; mutluluğumuzu, üzüntümüzü korkumuzu,davranışlarımızı ne derece etkiler ? Evrenin en karmaşık organı olan beynin yaşamımızda ki yerini, her yönüyle ele alan bu kitap; beynimizin işleyişini hayattan örneklerle somutlaştırarak ilginç hale getirmiş.