2022 13. kitabı
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın okuduğum ilk romanı. Kitap; idealist, tuttuğunu koparan, karşısındakileri etkilemekte usta olan Halit Ayarcı karakterinin ve onun tam zıddı sayılabilecek, yaşamı talihsizliklerle dolu, kendine güveni olmayan, hayatı alelade bir şekilde yaşayan, bıkkın ve yorgun Hayri İrdal'in yollarının kesişmesi ile başlıyor. Halit Ayarcı'nın girişken tabiâtı ile İstanbul'da Saatleri Ayarlama Enstitüsü adında bir müessese kurarlar . Hayri İrdal bu müessesenin gerekliliğini her geçen gün sorgulasa da hayatına kattığı büyük değişimler sebebi ile bağlılığını korumaya devam eder. Özellikle Hayri İrdal ile hiçbir münasebette bulunmak istemeyen, kendisinin zayıf karakteriyle dalga geçen, onun yaşadığı zorlukları kendilerine dedikodu mezesi yapan insanların, bu enstitünün kuruluşundan ve Hayri İrdal'a Halit Ayarcı tarafından biçilmiş olan büyük başarı rolü sonrasında ona karşı gösterdikleri değişim ve alâka toplumun aynası niteliğindeydi. Kitap aynı zamanda simgelerle dolu. Karakterlerin, Osmanlı'nın dağılmasının ardından çağdaş bir cumhuriyet dönemine geçişin sancılarını simgelediği yorumları yapılıyor. Genel kanı Hayri İrdal'ın muhafazakar halkı, Halit Ayarcı'nın ise cumhuriyeti temsil ettiği yönünde. Özellikle bu yorumlardan sonra okumak daha keyifli ve anlamlı oldu benim için
Saatleri Ayarlama EnstitüsüAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 202352,9bin okunma
Kübra Balık
İkisi de biraz uç nokta gibi geliyor bana. Orta kararda olmak daha dengeli olabilir.