2022 146. kitabı
Bir sis bastığını düşünün her yeri, öyle bir sis ki bu yeryüzünü değil, hafızanızı örten, anılarınızın üstünü kapatan.. İşte bizim de kitabımız dünyayı kaplayan böyle bir sis ile başlıyor. Bir adet yaşlı karı kocamız var. Yavaş yavaş her şeyi unutmaya başladıklarını fark edip, oğullarının yanına gitmek için yola çıkıyorlar. Ama nasıl bir yol? Zorlu, engebeli, bol sınavlı, inişli çıkışlı bir yol onlarınki. Yol boyu çiftimize eşlik ediyoruz. Karşılarına çıkan kişiler, sise sebep olduğu düşünülen dişi ejderhamız (evet fantastik ögeler de mevcut kitabımızda) ve sorular, anılar, hatalar, unutulanlar, unutulmayanlar... Unutmak mı? Hatırlamak mı? İnsan unuttum diye hayıflandığı ile bir gün burun buruna geldiğinde ya hiç hatırlamamayı yeğlerse? Hatırlamak, unutmaktan daha çok canınızı yakarsa? Ya devler, o gömülü devler; zihnimizdeki, kalbimizdeki, içimizdeki o gömülü devler bir gün uyanmaya kalkarsa kaçımızın cesareti var onlarla yüzleşmeye? Kitap bittiğinde bu minvalde onlarca soru sorduruyor size. İnanılmaz metaforlarla dolu. Okuyun bu kitabı. Okuyun ve Ishiguro'nun o yalın hikayesinde kaybolun. Çok çok beğendim. 'Günden Kalanlar' ile çıktığım yolculuğa Gömülü Dev ile devam etmiştim. Yazarın diğer kitapları için sabırsızım. Keyifli okumalar..
Gömülü DevKazuo Ishiguro · Yapı Kredi Yayınları · 20182,048 okunma