Kazuo Ishiguro
Romalılar Britanya`yı terk edeli çok olmuş. Viraneye dönmekte koca ülke. Neyse ki ortalığı kasıp kavuran savaş bitmiş. Britonlar`dan Axl ile Beatrice yıllardır görmedikleri oğullarına kavuşmak için tehlikeli topraklarda zorlu bir yolculuğu göze alıyorlar. Başlarına türlü belanın geleceğini de biliyorlar, fakat üstü örtülmüş sırlarını aydınlatacak ateşten haberleri yok henüz. Bir de yollarının kesişeceği kişiler var: Sakson savaşçı, öksüz oğlan ve tıpkı Axl`la Beatrice gibi geçmişinde kaybolmuş, hatıralarının vaat ettiklerine ve alıp götürdüklerine yenik bir şövalye. Hep birlikte sürüklendikleri macera bir kurtuluş mu olacak, yoksa yeni bir felaketin habercisi mi? Kazuo Ishiguro`dan unutuş ve anıların gücü üzerine zamanı aşan bir öykü; özenle korunmuş bir aşka, intikama ve savaşa dair bir mesel. `Gömülü Dev`, hüzünlü, gizemli, her satırı iz bırakacak bir roman. "Dünyanın yaşayan en büyük yazarı Kazuo Ishiguro`dan yeni bir roman. Bir başyapıt." - David Walliams- "Kazuo Ishiguro öyle tuhaf ve harika bir roman yazmış ki!.. Benzersiz, okuru esir alan bir roman" -David Sexton, Evening Standard-
280 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ocak 2016

9/10 puan verdi
Düşünün ki çok sevdiğiniz bir insanla kavga ettiniz, konuşmuyorsunuz, ayrı ayrı yürüyorsunuz... Aradan bir gün geçiyor ve hiçbir şey olmamış gibi devam ediyorsunuz yaşamaya. Ne oldu, hallettiniz mi aranızda ki meseleyi, yoksa unutmuş olabilir misiniz? Evet evet unutmaktan bahsediyorum. Düşünün ki bir nedenden dolayı sürekli unutuyorsunuz.
9/10 puan verdi
Romalılar Britanya’yı terk ettikten sonra bir zaman..Her yer insanların hafızasını tüketen koyu bir sisin istilası altında. Ejderhalar, devler, cinler, şövalyeler, merlin, kral Arthur ve keşişlerle örülü bir hikayenin baş kahramanı dizileri tutmayan yaşlı bir çift: Axl ve onu izleyen o mülayim gölge, Beatrice. Çalınan hatıralarını hırsızdan geri
9/10 puan verdi
Eski İngiltere'de öyle bir güç düşünün ki insanların anılarını hafızalarından siliyor, bu durumda neler olabilir? Aşk, savaş, kin ve sevgi nasıl sürdürülür anılar olmazsa?. Yazar çok iyi bir konuyu harika bir kurgu ile birleştirip, okuyucuda merak uyandıran ve ilgiyle okunan bir kitap sunmuş.Bu güzel hikayeden sonra yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım.
10/10 puan verdi
Yazar kitabında fantastik ögelere yer verdiği gibi kitabı okurken yaratıklar tarihsel kişilikler size eşlik ediyor. aşk tarih savaş iç içe geçmiş durumda. Kitap nedeni belli olmayan bir durum sebebi ile unutkanlık yaşayan ve gittikçe geçmişn anılarının silindiiği topraklarda geçiyor. Bu yolculuk hiç beklemedikleri kişilerle karşılaşarak hiç bilmedikleri ve düşünmedikleri yerlere götürüyor. Yazar her sayfada unutkanlık ile kaybolan geçmişin kişiler için iyimi kötümü olacağını sorgulatıyor. Korku şiddet savaşın olduğu anıları unutmak iyimi kötümü. Unutulan kötü anıların yanında iyi anılar oluncada yaşam nasıl olacak düşündünüzmü.
Puan vermedi
Gömülü Dev, Nobel ödülü almış bir Japon-İngiliz yazarın övülen bir kitabı. Peki ben niye beğenemedim? Barışın hüküm sürdüğü iki ana milletli bir dünyada, anılarının çoğunu unutan insanlardan yaşlı evli bir çiftin barınaklarını terk edip hatırladıkları kadarıyla oğullarını bulmak için yola çıkmasıyla başlıyor hikaye. Daha sonra güçlü bir savaşçı, yetim bir çocuk ve Don Kişot'a benzeyen bir şövalye dahil oluyor romana. Çok derin, üzerine düşünülecek, genişletilecek konular var (savaşın ve barışın ters düz edilebilirliği, intikamın kör ediciliği, aşkın yenilenebilirliği, anıların yitiminin geleceği şekillendirmedeki etkisi vb.) ama diyaloglar yavan; fantastik bir evrende geçmesine rağmen cinlerin, devlerin, ejderhaların olduğuna okuyucuyu ikna etmede sorun var ve betimleme çok az ki bana göre büyük bir eksiklik. Bende pek iz bırakmadan geçip gitmiş oldu.
7/10 puan verdi
Gömülü Dev, yazarla tanışma kitabım oldu.Anlatımı,kurgusunu ve dilini çok beğendim.Beni en çok etkileyen kitapta yaşlı çiftimizin birbirlerine hitap şekilleri oldu. Fantastik ögeler içeren masalımsı bir anlatıma sahip. Konusuna gelince Axl ve Beatrice çiftinin yıllardır görmedikleri oğullarını bulmak amacıyla çıktıkları yolculuğu konu ediniyor. Tasvir edilen dünyada büyük bir savaşın sonrası anlatılmış. Bu savaş sonrasında insanlar "sis" etkisiyle geçmişi unutmaya başlıyorlar. İşte bu noktada ben şunu düşündüm hepimizin unutmak istedikleri olabilir ama unutmak her zaman iyi hissettirir mi? Ya da görmezden geldiğimiz, sesine kulak vermediğimiz durumlar bize zarar vermez mi ? Kitabın sonu beni düşündürdü. Böyle mi bitmeliydi dedirtti. Herkese tavsiyemdir. Kitaplarla ve sevgiyle kalın..
276 syf.
10/10 puan verdi
OĞUL HEDEFİMSİN;
Oysa ki biz ihtiyarların tek isteği vardı,oğlumuzun yanına gitmek ona kavuşmak ve artık onunla yaşamak.... Nerden bilebilirdik,bu yolun bu kadar engellerle ,tümseklerle dolu olduğunu.... Düşüncemiz, kısa bir yoldu karşı köydeydi oğlumuz hatırladığımız kadarıyla ve oraya doğru yol alıyorduk yavaş yavaş temkinli adımlarla... Sonra yolumuza yoldaş olanlarla devam ettik bir bakıma da yol arkadaşlarımızla.İyi insanlardı hepsi.Çünkü biz,-özellikle eşim Betrica diğer adı prensesim- iyilik yapmayı çok seviyoruz.Nerden bilebiliriz karşımıza çıkan insanlar in midir cin midir,iblis midir? Yüreğimiz temiz a dostlar ondan kazandık,iyi insanlara rast geldik yol boyunca.... Yol bize bilmediğimiz ne çok şey öğretti anlatılmaz,bu yol öğrendiklerimiz kafamızda ki bütün soru işaretlerini bir çırpıda yok etti... Kimim ben, neyim,nerden gelip nereye gidiyorum,var mıyım yok muyum gibi bu soruların içinde tek emin olduğum prensesime olan eskimeyen aşkım.Asla en ufak bir şüphe yok kafamda ona olan aşkımla ilgili.... Yıllar geçse de sevildiğinizinden emin olduğunuz, sevdiğiniz kişiye olan aşkınızın hiç azalmadığı bir ömür diliyorum tüm okurlara. Öyle ki saçlarınıza ak düşse de buruşuk cilde sahip olsanız dahi sevdiğinize seni seviyorum diyen yol arkadaşı olsun yanıbaşınızda... Yazarın ilk okuduğum eseridir ve asla son olmayacaktır. Çok etkileyici ve sürükleyiciydi. Eee boşuna almamış 2017 Nobel Ödülünü... Keyifli Okumalarınız olsun.
Gömülü Dev
Gömülü Dev’de de hafıza konusu ön plandadır. Gömülü Dev, yaşlı bir çift olan Axl ve Beatrice’in yıllardır görmedikleri ve çok az hatırladıkları oğullarının köyüne yolculuklarının hikayesidir. Bulundukları topluluktaki herkesi etkileyen gizemli, bulaşıcı bir unutuşa neden olan sis yüzünden oğullarını bile zor hatırlamaktadırlar. Unutmanın normal, hatırlamanın ise çok zorlu olduğu bir yerde yaşamaktadırlar. Sonunda, tekrar hatırlamaya başlarlar ve hayatları farklı bir yola girer. Romanın esas olarak amacı eğer bir toplum bütün bireyleriyle birlikte geçmişe dair herşeyi unutursa ve sonra yeniden hatırlamaya başlarsa karanlıkta kalan kötü anıların etkisiyle huzur ve barış ortamı bozulur mu sorusunu yanıtlamaktır. Bu çalışmanın amacı, Kazuo Ishiguro’nun fantastik türü denediği romanı Gömülü Dev’de unutuş, hatırlama, bireysel ve kollektif hafıza konularını teorik çalışmaların da yardımıyla nasıl ele aldığını incelemektir.
Puan vermedi
Gömülü Dev Varlığını sürdüren yamyam devleri dondurucu sisler saklıyordu. Yakında yaşayan insanların gündelik tehlikelerindendiler; bu insanların dertlenecek o kadar çok şey vardı ki. Sert topraktan besin çıkarmak, yakacak odun bulmak, bir günde on domuz öldürebilen, çocukların yanaklarında yeşil döküntülere sebep olan hastalıkla baş
8/10 puan verdi
Şimdi size çok güzel bir kitaptan bahsedeceğim, sabırla sonuna kadar okursanız sevinirim ️ Unutmak her zaman kötü müdür? Ya da şöyle söylim, unutmanın insana verilen bir ödül, hediye olduğunu düşündün mü hiç? Bazen unutmak gerekir. Acıları, savaşları, ölümleri, vedaları... ama her unuttuğumuzda içimizdeki boşluk da büyür. Anlamlandıramadığımız bir şey nükseder içimizde. Çünkü insan birşeyi tamamen unutamaz. Beyninin içinde saklı kalmış bir yerlerde kalır anılardan birkaç kare. Bilinçaltı der bazısı buna. Rüya da mı gördüm, gerçekten yaşadım mı acaba bunu deyip düşünür dururuz. Unutmak bize bahşedilmiş bir hediyedir. İnsan kinini, öfkesini, intikam duygusunu unutmayı bazen ne de çok ister zaten. Kitap unutmak üzerine oluşturulmuş bir roman. Yüzyıllar önce Saksonlar ve Britonlar arasında savaşlar yaşanır. Bu savaşın sona ermesi için büyücünün biri dişi bir ejderhanın nefesini büyüler ve ejderha nefes verdikçe ülkeyi unutma sisi sarar. Ama ne yazık ki orda yaşayanlar ailelerini ve anılarını da unutmuşlardır. Yaşlı bir çift hayalmeyal şekilde bir oğulları olduğunu hatırlar. Ve onu aramak için yollara düşer. Kitabın büyük kısmı yolda başlarına gelen sıkıntılarla, olaylarla geçer. Unutulanların hatırlanması için ejderhanın nefes almaması ölmesi şarttır. Gömülü dev denmesinin sebebi ise, insanların yaşadıklarının unutulması, kaybolması, bir kaosun olmasıdır. Fantastik kitap okumayı pek sevmem ama bu kitabı çok beğendim. İstisnalar kaideyi bozmazmış diyorum Ayrıca 2017 Nobel edebiyat ödülüne sahip olması kitabın manidarlığını tescillemiştir.

Kazuo Ishiguro
Kazuo IshiguroYazar · 12 kitap
Kazuo Ishiguro, 8 Kasım 1954 doğumlu Japon asıllı İngiliz romancı. Nagazaki kentinde doğan İşiguro 1960 yılında ailesiyle birlikte İngiltere'ye göçtü. University of Kent'i bitirdikten sonra (1978) University of East Anglia'da yaratıcı yazarlık yüksek lisansı yaptı. 1982 yılında İngiliz yurttaşlığına geçti. İngilizce edebiyat dünyasının çok sevilen yazarları arasında bulunan Ishiguro, 4 kez saygın edebiyat ödülü Man Booker Prize'a aday gösterildi. 1989 yılında ise "The Remains of the Day" (Günden Kalanlar) romanıyla Man Booker Prize ödülüne layık görüldü. Yazar Kazuo Ishiguro, 2015 yılında yazdığı ve VI.yy. İngiltere'sini anlattığı "
Gömülü Dev
" (The Buried Giant) adlı romanıyla 2017 yılında Nobel Edebiyat Odülüne layık görülmüştür. 2005 yılında yazdığı Beni Asla Bırakma (Never Let Me Go) romanı 2010 yılında yönetmen Mark Romanek tarafından aynı adla sinemaya aktarılmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.