2022 47. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2022 00:25
Yazarın bahse konu ettiği Ermeni Soykırımı gibi bir akıl tutulmasını, taraflı Kürt sorununu ifade etmek ne kadar doğru tartışılır, evet Kürtler bazı noktalarda dışlanmış, ötekileştirilmiştir, lakin hep Türk düşmanlığı propagandası yaparak ve yalnızca Türkiye Cumhuriyetine sorunları yığmak yanlış bir düşünce kalıbı. Objektif yaklaşılmak isteniyorsa Şeyh Said veyahut diğer Kürt isyanlarının arka planında İngiliz ve diğer emperyalist emele sahip olan devletlerin bulunduğunu, Kürtlerin bu oyuna gelerek devlete baş kaldırdığını, Osmanlı'daki absürd Osmanlıcılığın yüzyıllar önce tükendiğini, iflas ettiği alenen ortadayken nasıl baz alabildiğini ve Osmanlı seviciliğini yapabildiğini anlamak mümkün değil. Görüşlerini kabul etmemekle birlikte duygusal yoğunluğu derin ve okuduğum kitaplar arasında en dolu dolu olan kitaplardan birisi oldu diyebilirim yazarın sahip olamadığı OBJEKTİFliği ben gerçekleştirdiğimde. Musa Antere Ağıt kısmı ise yazarın bahsettiği gibi uzattıkça uzatmış, anlatımın akıcılığı ortadan kalkmakla beraber sıkıcı bir anlatıma giriş yapmış. Keşke ilk hali gibi kalsaydı dedim kitap, çocukluk anılarından bahsetse, otobiyografi gibi oradan oraya savursa ama olmadı en azından sonraki sayfalarda oldurtmadı. Ve yazarın bu kitabını zayıflatan diğer bir öge ise sık sık tekrara düşmesi, aynı konuları birçok kez ifade etmesi, hep aynı yerlere dönmesi, tek odaklı bakması. Evet, Kürtler hep sıkıntılar çekmiştir, evet ötekileştirilmiştir ve halen de ötekileştirilip terörize edilmektedir; fakat hiçbir sorun tek taraflı doğmaz, doğamaz. İğneyi asla kendine batırmayıp çuvaldızını sürekli başkasına batırma gereği hissetmiş maalesef. Eleştirel bir kitap gibi görünüp ne yazık ki bu açıdan eleştirel yaklaşamamış ya da zihni yapısında propaganda amacı taşıyan ve empoze etme isteğiyle bu kitapta sürekli Kürtlerin ezilmesinden, dışlanmasından bahsedersem kamuoyu oluştururum, hep mazlum olan bir halk resmi ortaya çıkarırım diye kafasında tasarlamış bilemiyorum. Bazı yerlerde evet gözlerim de doldu; fakat bunlar kitabın başlangıç kısımlarında oldu, propaganda haline gelen kısımlarında aksine bu güzel, yalın anlatımdan koparak bir kendi içinde süren savaşa dönüştürmüş. Kitap okunabilir ama ağır bir propaganda aracı içerdiğini de ifade etmek gerekir. Kitabın dili ise akıcı, anlaşılır.
Nar ÇiçekleriMehmed Uzun · Sel Yayıncılık · 20214,619 okunma