2022 11. kitabı
Brian Tracy'nin okuduğum 2. kitabı. Genellikle kişisel gelişim üzerine okuma yapmaktan kaçınırım. Yazarın "Ye O Kurbağayı!" kitabını okuduktan ve beğendikten sonra bu kitaba şans vermek istedim. Üniversite yıllarında okuduğum zaman altını çizdiğim cümlelere, şimdi tekrar göz gezdirme fırsatım oldu. Kitap genel olarak, eğer başarılı bir kariyer istiyorsak, bahanelere sığınmadan, sorumluluk alarak, boşa zaman harcamadan ve her gün bir şeyler yaparak kendimizi geliştirmemiz gerektiğine vurgu yapıyor. Bu konuda daha önce hiç araştırma yapmayanlar ve bilgisi olmayanlar için oldukça iyi bir kitap. Ancak belirli bilgiye sahipseniz, kitabın dönüp dolaşıp aynı şeyleri tekrar ettiğini farkedersiniz. Bununla beraber her sektöre uygun olmayan bölümleri var. Kitapta yer alan bazı tavsiyeler ise çok fazla gelenekçi ve eski moda kalıyor. Günümüzde yenilikçi ve sosyal şirketlerin, ne kadar başarılı olduğuna şahit oluyoruz. Bu tarz şirketlerde mesai kavramı neredeyse yok, çalışma zamanlarında da şirket içerisinde çok fazla sosyal aktivite yer alıyor. Kitapta ise çalışırken iş arkadaşlarınızla dahi konuşmamanız gerektiği gibi geleneksel ifadeler yer alıyor. Kısaca bir robot gibi mesai saatlerini geçirmemiz gerektiğini belirtiyor. Diğer taraftan kitabın içinde yer alan özlü ve motive edici sözler, ünlü ve başarılı insanların hikayelerinin yer alması ve her bölüm sonunda yer alan egzersizler sayesinde, siz kitabı okurken sizi kitabın içine çekiyor ve kopmamanızı sağlıyor. Ayrıca bölümlere ayrılmış olması, hiç ilginiz olmayan konuları pas geçmenizi veya çok ilgi duyduğunuz konulara daha fazla ağırlık vermenize olanak sağlıyor. Kitabı farklı yıllarda, farklı pozisyonlarda tekrar okuduğunuz zaman yazılı olan bilgilerin genel olarak geçerliliğini koruduğunu farkedeceksiniz. Kişisel olarak eleştirdiğim yerler olsa da hatta bazı bölümlerin üstünü karalayıp geçsem de, beğendiğim, yıllar önce okuduğum ve yine büyük ihtimalle yıllar sonra tekrar okumak isteyeceğim bir kitap. Ayrıca kitabı oturup tek seferde bitirmektense, bölüm bölüm okuyup, bölüm sonunda egzersizleri hayatınıza uygulayıp, alışkanlık haline getirdikten sonra devam etmek daha iyi sonuçlar verecektir. Son olarak yabancı bir sitede bulduğum ve kitap içerisinden çıkarılan ufak notları aşağıda paylaşmak istiyorum. 1. Açık (Net) Düşünme *** Hızlı kararlar genellikle yanlış kararlardır. *** Düşünmek için büyük miktarda zaman ayırın. *** Kağıt üzerinde düşünün; hepsini yazın. *** Bilgelik = Deneyim + Yansıma (Konfüçyüs). *** Düşüncenizi açık tutun. 2. Günlük Hedef Belirleme *** Odaklanma ve konsantrasyon başarı için vazgeçilmezdir. *** Odaklanamıyor ve konsantre olamıyorsanız, o zaman başka biri için çalışmak zorunda kalacaksınız... o sizin odaklanmanızı ve konsantre olmanızı sağlayacak, sizi denetleyecek. *** Asla yılda 10'dan daha az hedef üzerinde çalışmayın. *** Bu hedefleri her sabah bir spiral deftere yazın ve zihninizi her gün yeniden programlayın. 3. Günlük Planlama *** Planlamada harcanan her dakika, uygulamada 10 dakika kazandırır. *** Sadece planın üzerinde çalışmaya devam et. *** Değeri düşük şeyler yapmamak için kendinizi disipline edin. *** Sadece sizin yapabileceğiniz ciddi sonuçları olmayan herhangi bir görevi günlük olarak ortadan kaldırın/yetkilendirin. *** Her sabah önce A-1 görevinize başlayın ve o görev bitene kadar devam edin. 4. Cesaret *** Kendinizi yapmanız gerektiğini bildiğiniz şeyi yapmaya zorlayın. *** Cesaret gerektiğinde cesaret pratiği yapın. 5. Mükemmel Sağlık *** Kusursuz vücudunuzun net bir resmiyle başlayın. *** Her gün egzersiz yapın. 6. Tasarruf ve Yatırım *** "Bileşik faiz, evrendeki en güçlü kuvvettir." - Albert Einstein *** Yatırım ve iş dünyasında başarının 2/3'ü hata yapmaktan kaçınmaktır. 7. Sıkı Çalışma *** Çalıştığın süre boyunca her zaman sıkı çalışın. Bir dakikanızı boşa harcamayın. 8. Sürekli Öğrenme *** Her gün alanınızda ilgili okuyun. *** Ne kadar çok öğrenirseniz, o kadar çok kazanırsınız. 9. Süreklilik (Sebat) *** Görevlerinizi %100 tamamlamak için kendinizi ileriye taşıyın *** Sebat, eylemde öz disiplindir. *** Sürekliliğiniz, kendinize olan inancınızın ölçüsüdür. Brian Tracy Bahane Yok!
Kişisel Gelişim
Bahane Yok!Brian Tracy · Kreatif · 2013441 okunma