Pal Sokağı'nın Çocukları
2018 1. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2018 00:00
Pal Sokağı'nın Çocukları Olay, 1906 macaristanda bir semtte, iki mahalle çocukları arasındaki alan-arsa-çimenlik için yapılan kavganın hikeyesi. gerçekçi bakarsak, soğukta, karın henüz erimediği mart nisanda, her öğleden sonra o kadar çocuğun o kadar uzun süre sokakta bulunmaları ve oynamaları, bence pek doğru değil. neyse hikaye bu. belki de yazar, gözlemledi; kendi çocukluğunu anlattı, tam bilmiyorum. muhtemel ki olay, yazarı da etkilemiş ki, kağıda dökmüş. kitap hakkında biraz teknik bilgi de vereyim; hikayede kişiler-gruplar; yukarı mahalle-pal sokağı-bizim mahalle, 12-13 kişi olduğu belirtiliyor, ismini belirleyebildiklerim; -erno nemeçek-küçük sarışın, er, yzb. -çele, -bika yanoş, general, -çonakoş, -gereyb, -rihter, -kolnai pal, -barabaş, -vays, -leski, aşağı mahalle-kırmızı gömlekliler-kötü çocuklar, 15-16 kişi olduğu belirtiliyor, ismini belirleyebildiklerim; -atş feri, -sebeniç, -vendaver, -pastor kardeşler. kitaptaki bölümler ve kısa içeriklerini de, notlarımdan buraya alayım; 1. bölüm, 2. bölüm, 14 çocuk ve seçim, 3. bölüm, kırmızı gömlekli atş feri, bitki bahçesi, pastorlar, 4. bölüm, macun toplayanlar derneği-1889, kızıl gömleklilerin mekanında, 5. bölüm, nemeçek adada, düşman topraklarda, 6. bölüm, savaş planı, 7, çatışma planı okula yayılıyor, yardım önerileri, elçilik, savaş ilanı, 8. bölüm, savaş, zafer, etki-tepki, hasta nemeçek, 9. bölüm, macun toplayanlar derneğinden birkaç sayfa, 10. bölüm, hasta çocuğun evi, üzüntülü. alan-saha-yeşil alan ise, betonarmeye kurban gider.
Dünya Edebiyatı
Pal Sokağı ÇocuklarıFerenc Molnar · Yapı Kredi Yayınları · 202536,3bin okunma