2022 22. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2022 02:57
Kitabın temel anlattığı şey, her şeye rağmen iyi bir insan olarak kalmak, kötülüğe kötülükle karşılık vermemek ve sevgi yumağı olmak tarzı binimum şey. Bununla birlikte Amerika'da siyahilerin uğradığı ırkçılıkları, siyah beyaz ayrımının, sınıfsal yapının ne denli olduğunu anlatmaya çalışıyor. Kitabın en beğendiğim yanı karakterleri, mekânları ve hatta olayları öyle güzel anlatıp öyle akıcı bir dille sunuyor ki sanki oradaymışsınız hissi alıyorsunuz. Karakterlerle birebir tanışmış gibi bir hisle okuyorsunuz kitabı. Tam bir film izlemek gibi geliyor bu anlamda inanılmaz kuvvetli bir yanı var. Kitap ortalarına kadar aslında olay bazında hiçbir şey anlatmamasına rağmen bu akıcı dilin gücüyle gerçekten bir diziyi takip edermişçesine içine çekip kendini okutuyor ama bir yerden sonra ana olay örgüsü dışında konuyla alakasız o kadar detaya yer veriyor ki havada kalan alt metin derinliği olmayıp sadece rutin olayları anlatan bir hale geliyor. Alakasız bir sürü şeyi dahil edip bunları hiçbir yere bağlamadan havada bırakarak finali yapıyoruz ve kitabın sonuna bu kadar detay ve akıcı anlatım gücüyle bir şey olmasını bekler halde gelip hüsrana uğratıyor. Bunu her kitap muhakkak vurucu bir sonla bitmelidir diye bir tezi savunmuyorum, ama bu kitap böyle bitmeliydi. Uzun uzun anlatırım da saçmalıklardan biri mesela bir erkek bir kız iki küçük kardeşin dünyasından okuduğumuz kitabı kardeşlerden kız olan anlatıyor, ama hikayeyi öyle anlatıyor ki gayet büyük bir dille, yani olaylardan yıllar sonra bu konuyu anlatır gibi. Ama hikaye sonunda durum oralara falan hiç uğramıyor, bu da mantık hatası oluşturuyor çünkü 8 yaşında bir çocuk maalesef böyle bir anlatım yapacak durumda değildir. Fantastik türde bir kitap olsa, masalsı bir konuyu anlatsa böyle mantık aramam da sen eğer Amerikan yerlilerinin gördüğü ırkçı zulmü, Adolf Hitler faşizmini ve Yahudilerin uğradığı eziyetleri konu alıyorsan bunları 8 yaşındaki çocuğun ağzından anlattıramazsın burada mantık ve tutarlılık ararım. Özetle karakter hikaye sonunda büyümeliydi ama abla Einstein' ın kayıp çocuğuymuş herhalde 8 yaşında olayları çözmüş. O baba karakteri kadar gerizekalı bir model görmedim, adamın evini yaksan olsun bir tane daha var gel orada sana çay yapayım diyecek kıvamda geniş, küfür edesim geldi gerçekten öyle geniş ama çıldırtacak cinsten larç abimiz. Yazar da bunu az önce bahsettiğim güzel akıcı dille güzel işleyince okurken sinirlenip adamın bu kafaya erişebilmek için ne kullandığını merak ediyorsunuz. Kitap az önce de bahsettiğim gibi klasik alıştığımız iyilik, bütün insanlar eşittir, ırkçılığın kötülüğü gibi toplumsal konuları işlerken garip garip detaylar, gizemler verip bunları hiçbir şeye bağlamayarak sonunu da bok gibi bitirip yarısına kadar geldiğimde inanılmaz artan beklentimi asla karşılayamayıp üzmüştür. Yazar böyle sanki sonlara doğru yazmaktan sıkılmış gibi bir halde olduğunu hissettiriyor. . . . Ha toparlarsam, okunur mu, evet okunur, sadece bu inanılmaz kuvvetli betimleme ve karakterleri tanıtma gücünün getirdiği o ortama girebilmek için bile okunur. Güzel toplumsal olaylara dokunuyor ve dönemi iyi betimliyor. Tiplemeler de çok iyi. Ama yarıya kadar coşturan o beklentili halini kitabın sonunda bulamayacaksınız. Karşılanmayan beklentiler üzer :)
İnsan ve Toplum
Bülbülü ÖldürmekHarper Lee · Epsilon Yayınevi · 202088,6bin okunma