2022 14. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2022 02:37
Az sayfalı çok etkili topluma baş kaldırma, sisteme laf sokma isteğine birebir etkili ilaç. Okumadan önce rahat bir koltuktaysanız kalkın şöyle mendile peceteye yakın bir yere geçin. Zaten huzurla rahatlık içinde okuyalım diye yazılmış bir kitap değil. İnsanda mevcut olan pek çok duyguyu yoklamakla kalmıyor bu duyguları aktaracak bir yer aratıyor. Yani sanatçı bir ruha sahipseniz ve eğer yeteneğiniz varsa ilham kaynağı olma görevini de rahatça üstelenebilir. Hele bir de okuduklarınızı gözünüzde canlandırma huyunuz varsa gece uyku haram olur. İyi ki de olur. Çünkü bu tür okumalar sadece okuma becerimizi harekete geçirmez. Aynı zamanda zihnimizi, duyularımızı ve duygularımızı aynı anda çalıştırır. Toplumcu gerçekçi edebiyatın pek çok örneğiyle tanıştım. Bu akımdaki eserler bize olanı olduğu gibi ama çarpıcı cümlelerle gösterir. Mesela " Ta beşikten mezara dolandırıldığımızı biliyoruz. Yine de yaşamayı sürdürüyoruz." Syf : 64 Gibi.. Yani biz kurgunun arka planında anlatılmak isteneni anlarız. Türkiyeli yazarlardan Yaşar Kemal de yapar bunu. İki yazarı da bana severek okutturan bu gerçekciliği sunup kenara çekilmemeleri aynı zamanda dertlerinin insan olduğunu da naif bir biçimde sunmaları. Kurgudaki Kino' nun imgesel anlamda birçok anlamı ifade ettiğini de bir okur olarak hemen anlayabiliriz. Spoiler !! Kino tehlikeleri sezgileri yardımıyla duyar. Bu ayrıntı bence çok önemli çünkü ilkel insanın duyularını nasıl kullandığını anlatır bize. Yeni dünyada işler böyler değildir zaten insan türü bu yeteneğini artık tamamen kaybetmiştir. Kino yaşam tarzıyla zaten ilkel insandır kitabın ilk başlarında yazar bundan bahseder. Dolayısıyla sezgileri hâla candır. Üstelik parayı amaç değil araç olarak kullananların dünyasına aittir yani. Bu bize kapitalist sistemin tam olarak neresinde durduğuna dair bir mesaj verir. İnci alıcıları, doktor hatta kasabadaki dilinciler dahi Kino'dan farklı konumlanmıştır. Yazar dokturu tanıtırken de bunun vurgusunu yemeğinden kıyafetine kadar yapmış. Gelelim burdan çıkarılacak derse. Yaniii ???? Kısmına. Insanın elindekiyle yetinmeme yeteğine istinaden( böyle der yazar ) insan eline geçen fırsata sıkı sıkı tutunabilmek için her şeyi yapar. Öyleki huzuru kaçsa bile bu içgüdülerimizi engellemez. Ama sistem öyle kurulmuştur ki aşağıda olanın yukarı çıkması mümkün değildir. Hatta ve hatta elindekini bile kaybedebilir. Bu akılın üstünlüğüyle değil ancak kurnazlığıyla aşılabilir. Ancak bu kez de kişinin hayatı boyunca kendinde var ettiği tüm özellikleri yıkması demektir. Ben bu konu üzerine daha çok düşüneceğim. Yazarını ayrı eserlerini ayrı sevdiğim bu okumamı şidettle ( ama zarar vermeyeninden ) öneririm. Ertelemeyin ve lütfen derhal etkilenin!!!!!
İnciJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 202350bin okunma