2022 10. kitabı
İsyan, kitabın ismi ve konusu birlikte çok güzel oluyor. İsyan aslında sosyal adaletsizliklere ve değişen dünya koşullarına karşı bir isyan. Roth bir yerde Tanrı'nın neden adaletsizlikleri ve kötülükleri engellemediğini yazıyor. Bir başka isyan... Andreas Pum, 1.Cihan Harbi'nden sonra tek bacağını kaybetmiş biridir. Laterna çalarak geçimini sağlar. Pum, devleti kutsal ve her şeyden üstün tutuyordu. Devletin kararlarına karşı çıkanlar için "kâfir" diyordu (s.10). Yani Pum için devletin herhangi bir kararına karşı çıkanlar aynı suç işleyen kişiler gibiydi. Daha sonra hayat koşulları onu kendi deyimiyle "kâfir" yapmıştı. Roth burada devlet aygıtını üstün tutan insanlara gönderme yapmakta. Devlete bir kutsaliyet atfederseniz ve ona mutlak bir itaatkârlık gösterirseniz hayatınız düşündüğünüz gibi gitmez, sefil bir hayata döner. Çünkü devlet de insan eliyle oluşturulmuştur bir yerde. Kitabın dili akıcı ve hoş. Konusu ve içerisinde barındırdıklarıyla eleştirel bir kurgusal eser. Eseri severek ve beğenerek, sıkılmadan okudum.
İsyan
İsyanJoseph Roth · Can Yayınları · 2021276 okunma