2022 53. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2022 14:40
“Dünyaya küçücük eller, küçücük ayaklar ve sonsuz bir mutlulukla geliyordunuz ve ellerinizle ayaklarınız giderek büyürken mutluluğunuz yavaş yavaş buharlaşıyordu.” Selam millet! Okuma grubumuzla temmuz ayında, çok satanlar listelerinin vazgeçilmezi, çağdaş İngiliz edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Matt Haig ile karşınızdayız bir kez daha. Domingo Yayınları tarafından yayımlanan ‘İnsanlar’ adlı romanı ile bu defa. Profesör Andrew Martin, dünyanın en büyük matematik bilmecesini çözmeyi başarınca sırra kadem basar. Nihayet bir yol kenarında çırılçıplak halde bulunduğunda, kıyafetsizlikten daha ciddi bir meselesi olduğu ortaya çıkar. Artık insanlardan tiksiniyordur; görünüşlerinden de yiyip içtiklerinden de bitmeyen şiddet ve savaş arzularından da...  Zira görünüşte öyle olsa da gerçekte o artık Profesör Andrew Martin değildir. Sahi, kim bu adam? Her şeyi mantık ve rasyonel düşünce ile çözen; dinleri, korkuları ve tutkuları olmayan Vonnadoryalı ırkından bir uzaylı. Andrew’un kimliğine bürünerek, kendisine verilen bir dizi görevi yerine getirmesi için Dünya’ya yollandı. Hiç bilmediği bir gezegene gelip kendisine verilen emirleri bile sorgulamasına yol açacak kadar müziği, şiiri, iki insanı ve bir köpeği sevmesi ise her şeyi daha da karmaşık bir hale getirecek… "Geceyarısı Kütüphanesi” ile ülkemizde büyük bir hayran kitlesi oluşan yazarın okuduğum üçüncü kitabı oldu “İnsanlar”. Haig, hayatın içindeki mutluluğa ve insan doğasına dair alışılmadık bir hikâye sunarak ‘bizi’ bize anlatıyor. Kitabın kısa bölümlere ayrılmış olması okuma isteğini canlı tutarken, mizahi dili de süreci daha da zevkli kılıyor. En dikkat çekici bölümlerden biri, 97 maddeden oluşan "Bir İnsana Tavsiyeler”di bence. Zira, yazarımız aslında bunları yirmili yaşlarda intihar etmek üzere olan kendisine yazmış. Haig’in sinemaya ve diziye uyarlanma aşamasında olan kitaplarından biri de 'İnsanlar'. Hatta projenin senaristi bizzat kendisi ki bu daha da heyecan verici. İnsana ve dünyaya yabancı bir canlının gözü bize bütün ezberlerimizi, doğru bildiklerimizi sorgulatabilir ne de olsa. Kitabı okuyunca ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Kitapla kalın, hoşça kalın.
İnsanlarMatt Haig · Domingo Yayınları · 202314,8bin okunma