Schmid bu sene tanıştığım bir yazar. İlk okuduğum kitabı “Sakin Olmak” idi. İletişimden çıkan kitapları ince ve genel okura hitap eden bir dili var.
Yazar tekrar akl-ı selim bir bakış açısıyla okuruna önce içinde yaşadığı “modern” denen zamanların mutluluğu nasıl “araç” haline getirdiğini ve hakikat adına bunun samimiyetinin sorgulanması gerektiğini vurguluyor. Örneğin psikoloji/psikiyatri tanımında melankolinin depresyona dahil edilip bunun ayrımının gözardı edilmesi özellikle üzerinde durduğu önemli bir nokta.
—Bu bölüm eser miktarda kitap içeriğinden örnekler barındırır-
Mutsuzluk veya mutluluk ikilemine sokulan modern insan zihniyetini sorgulamakta ve kendi felsefi/psikolojik görüşünü sunduğu bu kitapta sevdiğim yönleri sadece kendi alanından değil diğer alanlardan da haberdar olması ve bunlar ışığında da incelediği nesneleri dikkate alması. Örneğin modernlik derken ekonomik sistem olarak kapitalizm/sosyalizm meselesini de detaylı olmasa da dikkate almaktadır.
Kitapta özellikle en beğendiğim düşünmr yazarın mutluluk/mutsuzluk açmazına düşmelerinin “anlam yoksunluğundan” kaynaklandığını ve yönümüzü modern hayatın bize direkt vermediği “anlam” oluşturma çabasına işaret etmesi oldu. Bu yoruma ne kadar katılsam azdır. Eklemek istediğim ise bence modern hayat bir şeyi boş bırakmaz boşaltır. “Anlamın anlamsızlığı” nakşedildiği için de insanlar anlama gereken önemi vermemektedir. Onu olumsuz ve karanlık görmektedirler. Halbuki zaten bu fikri de nakşeden modernliğin kendisi değil midir?
Kitapla ilgili ise iki tane eleştiri sunabilirim. İlki bazı ilginç görüşlerini detaylandırıp kanıtlamaması. Örneğin modern hayatın mutluluk baskısı ile Nazi döneminde hazırlanan programlarla estirilmeye çalışılan mutluluk dalgasını ilişkilendirdiği bölüm son derece dikkat çekici olmasına rağmen detaylandırmaması be üzerine düşmemesi bazı noktalarda eksik bırakıyor gibi hissettiriyor. Özellikle nasıl bir bağlantı kurduğu üzerine…
İkinci eleştirim ise kitapta belli bir kaynakça sunmaması biraz eksik kalıyor. Okuyucuya kendi yol haritasına yardım edecek Schmid’in düşüncesinde önemli noktada duran diğer yazarları ne yazık ki metin içinde o da çok az rastlayabiliyoruz.
Kitap, Schmid in diğer kitapları gibi, kesinlikle okunmaya değer ve yazarın özellikle değindiği konuların önemi ve pragmatist bir bakış açısıyla okuyucuya düşünsel bir boyut katma azmi kendi düşüncem açısından takdir edilesi…