2022 1. kitabı
Psikiyatr'in ve Yusuf'un alt ve üst kurmaca teknikleri uygulanarak postmodern şekilde düğümlenmiş olağanüstü bir kurtuluş arayışı. "Yusuf" ve "Behzad", 1900'lü yılların başında, Revan diyarında yaşayan iki entelektüel delikanlıdırlar. Okudukları medresede hocaları Ali Garbi ile birlikte fikirleri dolayısıyla dışlanırlar. O sıralarda Revan, Ruslar'ın eline geçince yurtları işgale uğrayan iki delikanlı bu travmanın üstesinden gelmek için farklı yollar ararlar. Bu yollardan biri tuhaf bir aşka, diğeri gizemli tarikata, öbürü simyaya ve sonunda hepsi ölüme çıkar. Doğu- Batı çatışmasının ötesinde; aşkın felsefesi, spiritüalizm, isihazm, tasavvuf, psikiloji, komünizm, faşizm gibi kavramlar ustalıkla irdelenmiş. Her insanın tabiatında var olan güçlü ve zayıf yönler, suçluluklar ve bunlara katlanmaya veya onlardan kaçınmaya çalışmanın korkunç sonuçları hakkında derin bir roman. Çok güçlü, çok dramatik, incelikli bir dille örülmüş olağaüstü bir destan... Unutulmaz ve benzersiz bir hikaye anlatan kitaplar vardır. Mesela Uçurtma Avcısı, Fareler ve İnsanlar, Puslu Kıtalar Atlası, Siddhartha, Suç ve Ceza ve Zorba gibi... İşte Butimar onlardan biri. Bu romanı okurken kendimi çok sorguladım ve saf acıyı hissettim. Ama daldığınız düşüncelerin derinliği ve çektiğiniz acının boyutu, söz konusu kitapla ne kadar güçlü ve derinden bağ kurduğunuzun iyi bir ölçüsüdür. Ölene kadar aklımdan çıkmayacak bir kitap. Ayrıca mutlaka filmi yapılmalı... Yazarın, Uzakların Şarkısı ve Dünyasızlar kitapları da kesinlikle okunmalı. Üç roman da çok sarsıcı.
ButimarKaan Murat Yanık · Kapı Yayınları · 20156bin okunma